Vučić sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima SPC

Vučić sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima SPC

18/05/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas Njegovu svetost patrijarha srpskog g. Porfirija i gospodu episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC.

 

Predsednik Vučić je u svom obraćanju istakao da je Srbija pod velikim pritiscima i zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi na razumevanju i podršci.
“Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nama pravi velike probleme i pritisci će biti sve veći. Nama je potrebno da čujemo i vaše stavove”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da će sve odluke donositi u interesu građana Srbije. On je poželeo uspeh u radu Sinodu Srpske pravoslavne crkve.
“Uvek smo spremni da pomognemo eparhijama, ali vi nama pomažete više, savetom, molitvom, sabranošću i pozivom na jedinstvo”, istakao je predsednik Vučić i dodao da će na jesen to jedinstvo biti potrebnije nego ikada.
„Želim da zahvalim što možemo da razgovaramo o različitim pitanjima za srpski narod. U razgovoru sa Vama mnogo toga naučimo, dobijemo novu nadu i energiju da možemo na bolje da menjamo budućnost. Danas nam više od svega nedostaje mir, a od koga dodatno tražiti mir ako ne od Boga“, rekao je predsednik Vučić.
Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije je zahvalio predsedniku Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i na principijelnom stavu.
“Sve je prožeto i srcem, i emocijom, i ljubavlju, koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građani kroz ovu krizu prođu što lakše. Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo Jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe”, istakao je srpski patrijarh i zahvalio državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim verskim zajednicama u Srbiji.
“Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama. Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući molitvama dva naroda došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje u svemu što je dobro i što je blagodet za sve”, naglasio je Njegova svetost patrijarh Porfirije i zahvalio predsedniku Vučiću na pozivu i na toplim rečima dobrodošlice.
„Hvala Vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije. Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini. To nije sukob između dve zemlje, koje bi po svemu trebale imati mogućnost zajedničkog života, već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija, koji nas dovodi u poziciju da imamo stav. Molimo se da mir što pre dođe na prostor Ukrajine i da jezik oružja zameni razgovor i dijalog, molimo se da taj jezik, koliko je moguće, bude jezik ljubavi”, poručio je patrijarh Porfirije.