ЕПС-у потребна подршка државе, нигде нема јефтине енергије

ЕПС-у потребна подршка државе, нигде нема јефтине енергије

17/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је повећање цене електричне енергије неопходно, јер је „Електропривреди Србије“ потребна подршка у моментима кризе и да је потребно да сви заједно рационалније користимо енергију.

 

Она је, одговарајући на питање када ће и за колико процената поскупети струја, рекла да цену електричне енергије одређује Агенција за енергетику, али да је став Министарства да је повећање цене неопходно.
„Потпуно разумем председника када каже да мора да води рачуна о целој Србији и да обезбеди све што је потребно у кризи, то је његов посао и он то одлично ради. Исто тако и ја имам свој посао и морам да кажем да је задатак Министарства и мој задатак да створимо услове и подршку „Електропривреди Србије“ и другим предузећима у овом сектору да могу нормално да функционишу, не само да изађу из кризе, већ да крену да производе довољне количине енергије“, рекла је она на конференцији „Обновљива енергија, потенцијали Србије – могућности за Израел“ у Привредној комори Србије.

„Ако имамо ЕПС који увози угаљ, увози струју, онда нам није потребно такво предузеће. Ми имамо довољно потенцијала да производимо електричну енергију за своје потребе. Мој посао је да помогнем ЕПС-у да превазиђе кризу, да улаже у модернизацију и да буде снажно и одрживо предузеће. Мој задатак је да дам чињенице, а оне говоре да струја није јефтина нигде, да је то најплеменитији вид енергије и да је неопходно да будемо рационални и да штедимо. Управо због тога што је потребно да цене електричне енергије буду више, а постоје домаћинства која не могу ни сада да плате рачуне за утрошену електричну, топлотну енергију и гас, ми смо спремили уредбу о енергетски угроженом купцу. Она ће се сада односити на већи број домаћинстава, јер су промењени критеријуми и односиће се и на топлотну енергију. Такав статус стећи ће око 200.000 домаћинстава“, рекла је Михајловићева.