Потписан Протокол о сарадњи Министарства културе и ФДУ

Потписан Протокол о сарадњи Министарства културе и ФДУ

17/05/2022 Off By BERB

Аутор фотографије: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић потписала је са деканом Факултета драмских уметности проф. Милошем Павловићем Протокол о сарадњи између две установе и том приликом истакла да је од изузетне важности да једно Министарство сарађује са људима који образују будуће кадрове који ће се бавити културом и развијати је, у најбољом смислу, у интересу Србије.

 

Гојковић је истакла да је у њеном мандату ово прва образовна установа на пољу културе са којом је ресорно министарство потписало Протокол о сарадњи, истакавши да се ради побољшавању положај људи који се баве културом у нашој држави. Такође, навела је да је неопходно да сви постанемо свесни да без културе нема живота.

Министарка је навела да је једна од најважнијих ставки заједнички рад на креирању првог регионалног центра за развој дигиталних аудио-визуелних уметности.

„То је нешто без чега не можемо у 21. веку, не можемо у нашој држави. На почетку мандата омогућила сам страним продуцентима да дођу и да овде отворе чак два студија који се баве аудио-визуелном уметношћу, односно анимираним филмовима. То су радили са нашим ствараоцима и уметницима и сада можемо већ да се похвалимо да су запослили преко 100 стручњака из ове области, младих људи, прво у Новом Саду, а затим и у Београду“, нагласила је Гојковић и додала да се, уз сарадњу са ФДУ, захваљујући програмима које су развили у средњим школама, настоји да се тај посао прошири и на Пирот, чиме ће се постићи децентрализација културе.

Министарка је подвукла да ће блиско сарађивати у свакој области на коју су ставили потпис, као што је едукација, потписивање уговора, на побољшању рада Филмског центра Србије и да ће се трудити да заједно раде на доношењу Стратегије развоја културе наше државе, коју још увек немамо.

Ту смо отворени за сарадњу и да саслушамо идеје које сигурно имају људи са Факултета драмских уметности, нагласила је Гојковић.

Декан Факултета драмских уметности нагласио је да је Министарство културе и информисања један од највећих финансијера студентских вежби, радова и пројеката на том факултету, као и специјалних пројеката које су развијали баш на препоруку и савет Министарства.

„Мислим да сви ти пројекти сада већ доживљавају неки процват и плодове радова убире не само Министарство, него и целокупна култура Србије“, напоменуо је Павловић.