ОИЕ једини начин да будемо дугорочно енергетски безбедни

ОИЕ једини начин да будемо дугорочно енергетски безбедни

17/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да дугорочна енергетска безбедност није могућа без нових инвестиција у ОИЕ и без спровођења процеса енергетске транзиције и декарбонизације.

 

„Никада се више није говорило о ОИЕ, никад није било значајније у свету радити колико год је могуће на повећању производних капацитета који користе обновљиве изворе. Прошла година била је рекордна у свету по расту капацитета за шест одсто, за ову се очекује раст од осам процената и то показује да без обзира не кризу, цео свет се окреће енергетској транзицији, зеленој транзицији и развоју ОИЕ, јер је један од главних могућности да државе постану енергетски безбедне управо већа искоришћеност ОИЕ“, рекла је она на конференцији „Обновљива енергија, потенцијали Србије – могућности за Израел“, у Привредној комори Србије

„Направили смо добар законодавни оквир, што је препознала и ЕУ, што је важно јер желимо да идемо на пуноправно чланство, а препознали су и инвеститори. Без обзира на све отпоре и опструкције на које смо наилазили, настављамо да спроводимо наш план, а то је да до 2040. имамо бар 40 одсто производних капацитета из ОИЕ. Не рачунајући велике ХЕ, Србија у свом енергетском миксу има само 3,5 одсто ОИЕ, односно соларних и ветроелектрана, а потенцијал је знатно већи и требало би да га искористимо“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је партнерство са Израелом, имајући у виду Меморандум о сарадњи у области зелене енергије, значајно за укупно унапређење односа две земље, али и за повећање инвестиција у Србији.