Наставак улагања у развој ИКТ због боље будућности друштва

Наставак улагања у развој ИКТ због боље будућности друштва

17/05/2022 Off By BERB

Foto: MTTT

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, поручила је поводом Међународног дана телекомуникација и информационог друштва (World Telecommunication and Information Society Day – WTISD) да ће Република Србија наставити да улаже у развој информационо-комуникационих технологија зарад боље будућности друштва и напредне Србије.

 

„У циљу даљег подизања дигиталног друштва Влада Републике Србије усвојила је, прошле године, Стратегију за развој информационог друштва и информационе безбедности до 2026. године. Наставићемо да развијамо и прописе и пројекте у области информационо-комуникационих технологија како бисмо искористили технолошку експанзију за напредну Србију, раст друштва и целокупне економије“, рекла је министарка Матић.

Поводом овогодишње теме Међународног дана телекомуникација и информационог друштва: „Дигиталне технологије за старије особе и здраво старење“ (“Digital technologies for Older Persons and Healthy Ageing”), министарка је истакла да равномерна генерацијска присутност у дигиталном друштву доприноси отклањању старосне дискриминације и квалитетнијем животу појединаца, и да је овогодишња кампања за дигиталну безбедност, у то име, посвећена повезивању најмлађих и најстаријих генерација.

„Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је Програм развоја широкопојасног приступа и спроводи пројекат изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима. Наш циљ је да сви грађани у Србији, укључујући и наше најстарије суграђане, имају једнаке услове за живот и рад“, поручила је Матић.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се од 1969. године, 17. маја, на дан формирања Међународне уније за телекомуникације у Паризу (International Telecommunication Union – ITU) и потписивања прве Међународне телеграфске конвенције 1865. године.