Програмским унапређењем РеСПЕ до ефикасних јавних управа у региону

Програмским унапређењем РеСПЕ до ефикасних јавних управа у региону

17/05/2022 Off By BERB

Foto: Sanja Knežević

 

Регионална школа за јавну управу (РеСПА) треба да се програмски иновира, како би била биљи сервис земљама чланицама, а њихове јавне управе бољи сервис својим грађанима, закључено је на данашњем састанку министарке државне управе и локалне самоуправе Марије Обрадовић и новоизабране директорке РеСПЕ Маје Хандјиске Трендафилове.

„Иако је Влада Србије у техничком мандату, за мене је битно да МДУЛС функционише, посебно имајући у виду да се сарадња са РеСПОМ одвија дуги низ година и што смо као земља веома заинтересовани за наставак и унапређење сарадње са овом организацијом. РеСПА није опште позната јавности у региону, али су важни ефекти онога на чему она ради, како би били препознати и како би их јавност разумела“, поручила је министарка Обрадовић.
Она је додала да Србија жели и да ојача своју позицију у овој регионалној иницијативи, како политички, тако и кадровски, имајући у виду специфичност своје јавне управе, посебно на нивоу јединица локлане самоуправе. Она је додала да је досадашња сарадња са РеСПОМ била добра, али да је потребно да у будућности буде мање бирократска, а више практична, са посебним акцентом на европски пут региона, што грађанима треба учинити видиљивијим.
Директорка РеСПЕ Маја Хандјиска Трендафилова захвалила је МДУЛС-у и ресорној министарски што препознају РеСПУ и механизме и инструменте које она поседује и које ће ставити на располагање државама чланицама, са циљем да њихове јавне управе буду бољи сервис својим грађанима. Она је истакла да као нови директор РеСПЕ жели да њен организације програмски иновира, посебно у области европских интеграција и импликација које овај процес има на реформу јавних управа у државама чланицама РеСПЕ. Такође, од изузетне је важности и да се досадашње добре праксе комуницирају на прави начин са јавностима целог региона, као и да се РеСПА посвети у свом даљем раду ономе због чега је и основана, а то је едукација кадрова у јавној управи, како би се ојачали кадровки капацитети у региону.
На састанку је било речи и о потенцијалним моделима будуће сарадње Србије и РеСПЕ, посебно на локалном нивоу, као и сарадњи регионалних школа и академија за обуку државних службеника како међусобно, тако и са релевантним институцијама у земљама чланицама ЕУ.
Србија је у новембру прошле године завршила своје једногодишње председавање РеСПИ, које је на 13. састанку УО ове организације на министарком нивоу оцењено као успешно, имајући у виду да су у том периоду спроведене све планиране активности, а пре свега успешно одговорено на изазове пандемије Ковид 19.
Чланице Регионалне школе за јавну управу (РеСПА) су Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Северна Македонија, Црна Гора и Република Србија, као и представници Европске комисије, који имају својство посматрача, а један од њених основних циљева је подстицање регионалне сарадње и усмеравање пажње на процесе реформе јавне управе на Западном Балкану.