Подршка социјалној и тржишној интеграцији угрожених група

Подршка социјалној и тржишној интеграцији угрожених група

06/05/2022 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић изјавила је данас, на конференцији пројекта „Нова партнерства и могућности за иновативне и одрживе приступе социјалној интеграцији угрожених група на тржиште рада“, да је рад на побољшању услова живота грађана Србије увек на првом месту и да се то може остварити само заједничким снагама, активностима, великом пожртвованошћу и ентузијазмом.

Кисић је, отварајући поменути скуп, навела да је циљ овог пројекта смањење баријера и стварање услова за социјалну и тржишну интеграцију најосетљивијих група у Србији, кроз интегративне и иновативне приступе и нова партнерства различитих актера, а акценат је на интеграцији примаоца новчано социјалне помоћи на тржиште рада.
Министарка је објаснила да је циљ да се кроз индивидуализован приступ детаљно истраже потребе, досадашње уочене препреке и очекивања корисника и у складу са наведеним, пружи адекватан програм подршке.
Она је рекла да се пројекат спроводи у оквиру Програма Европске уније за запошљавање и социјалне иновације и изразила захвалност на препознавању теме и отварању позива за аплицирање, а посебно на одабиру пројекта и финансијској подршци за његово спровођење.
Кисић је подсетила на то да су реформски кораци које треба предузети да би се остварио даљи раст запослености у нашој земљи и смањење социјалних неједнакости дефинисани и Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, као и да је у мере активне политике запошљавања у 2021. години из категорије теже запошљивих лица укључено 1.293 корисника (708 жена) са евиденције Националне службе за запошљавање.
Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић навео је да су интеграција и партнерство два главна циља овог пројекта и додао да НСЗ годинама уназад брине о категорији теже запошљивих лица.
Верујем да ћемо кроз овај пројекат, овој категорији становништва и циљној групи, кроз обуке и подизање њиховог степена запошљивости, омогућити да се адекватно укључе на тржиште рада, рекао је Мартиновић.