Obraćanje predsednika Vučića javnosti

Obraćanje predsednika Vučića javnosti

06/05/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i govorio o poziciji Srbije u aktuelnim geopolitičkim izazovima, o svetskoj ekonomskoj krizi i refleksijama na našu zemlju, regionalnim pitanjima, vojnoj neutralnosti, kao i o evropkom putu Srbije.

 

Predsednik Vučić je govorio i o pritiscima sa kojima se Srbija susreće zbog svoje dosledne politike, ponovivši da moramo da vodimo računa o sopstvenim interesima. Predsednik je još jednom ukazao na to da je strateški put Srbije put u Evropu i da će tim putem nastaviti još snažnije.
„Naša politika je sa pogledom u budućnost. Dobro znam šta je u duši srpskog naroda i razumem emocije ljudi. Trudim se sve da ispoštujem, ali moram da vodim našu zemlju na pragmatičan način. Ponekad ne želimo da vidimo šta su važne stvari za nas, i šta sve radimo sa Evropskom unijom. Nama vest o izgradnji autoputa i brzih pruga traje pola dana ili jedan dan, iako rešavamo višedecenijske probleme, a sve to radimo sa Evropom. Naša trgovinska razmena sa Evropskom unijom je oko 62 odsto – 38 milijardi ukupno“, rekao je predsednik Vučić dodajući da je gotovo 300 hiljada naših ljudi zaposleno u kompanijama iz EU.
Predsednik Republike Srbije naglasio je da su robne rezerve pune, da naša zemlja ima doboljno velike količine najvažnijih namirnica, te da smo u stanju da obezbedimo gotovo ceo region.
Posebnu pažnju u obraćanju, predsednik je posvetio našim najstarijim i mladim sugrađanima, ističući da je će od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda tražiti značajno pomeranje švajcarske formule u kriznim vremenima, čime bi se pomoglo da rast penzija prati i rast plata. Predsednik Vučić najavio je dodatna ulaganja u dualno obrazovanje i jednaku šansu mladma za dobijanje posla.
Kao podršku porodicima sa decom, a posebno samohtranim majkama, predsednik Vučić je najavio da će od države tražiti da se u sledećem budžetu pripreme dodatne mere i pozvao majke da se prijave za državnu pomoć pri kupovini nekretnine.