Састанак са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале

Састанак са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале

06/05/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, који борави у Београду у оквиру припрема за подношење предстојећег извештаја Савету безбедности Уједињених нација.

 

На састанку је разматрана сарадња између Механизма и Србије, примена националне стратегије за кажњавање ратних злочина, правосудна сарадња земаља региона у релевантним предметима, као и питања проналажења несталих особа.

Саговорници су оценили да jе сарадња Србије са Механизмом за међународне кривичне трибунале добра и да се одвија у континуитету уз залагање обе стране, те да су заједнички програми у виду обука и других видова подршке били од помоћи у примени Стратегије за ратне злочине у Републици Србији.

Председник Вучић је поновио да ће Србија, упркос неслагању око неких питања, наставити да се односи према овој сарадњи на озбиљан и одговоран начин, уз акценат на унапређењу регионалне правосудне сарадње, будући да је наша земља искрено посвећена томе да и на овај начин допринесе помирењу у региону.

Главни тужилац Брамерц је поздравио улогу Србије по питању регионалних напора у области кажњавања ратних злочина, оценивши да је наша земља била изузетно транспарентна у погледу размене оптужница и информација о истрагама, што је умногоме допринело бржем процесуирању појединих предмета.

Председник Вучић је са главним тужиоцем Брамерцом разменио мишпљења и о могућностима за улагање додатних напора како би се питање несталих особа што пре решило, чиме би се у одређеној мери растеретили регионални односи. Председник је посебно нагласио да Србија од самог почетка ово питање схвата изузетно озбиљно, што је и показала низом активности, а што очекује и од других страна.