Србија посвећена испуњавању циљева одрживог развоја

Србија посвећена испуњавању циљева одрживог развоја

28/04/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са Бруном Поцијем, директором Канцеларије програма УН за животну средину за Европу (УНЕП), са седиштем у Женеви.

Министар Селаковић рекао је да је УНЕП значајан међународни партнер на плану заштите животне средине, нагласивши да очекујемо интензивирање сарадње са Секретаријатом УНЕП-а, као и канцеларијама у Женеви и Бечу.

Такође, Селаковић је казао да простор за даљу сарадњу са УНЕП-ом видимо и кроз „Стратегију УНЕП за период 2022-2025“, којом се најављује континуирана помоћ државама чланицама УН у суочавању са еколошким изазовима као што су климатске промене, загађење и губитак биолошког диверзитета.

Министар је истакао да је Србија посвећена остваривању еколошке димензије Агенде 2030 и циљева одрживог развоја, и, у том смислу, посебно указао да је наша земља 2021. године усвојила Закон о климатским променама, као и да смо фокусирани на спровођење циљева одрживог развоја и мултилатералних споразума, зелени раст и циркуларну економију.

Како је навео министар, циљ је да се кроз зелену политику створе услови за отварање нових радних места, енергетску диверсификацију и борбу против климатских промена.

Шеф српске дипломатије је подвукао да је отварање Кластера 4 у преговорима са ЕУ, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност, управо јасан сигнал да је у овој области у претходном периоду Србија остварила значајан напредак.

Селаковић је саговорника упознао са реформама и пројектима које је Србија спровела у претходном периоду, као и са плановима за будућа улагања у области заштитне животне средине у оквиру пројекта „Чиста Србија“.