Унапређење здравља жена и борба против родно заснованог насиља заједнички приоритети

Унапређење здравља жена и борба против родно заснованог насиља заједнички приоритети

28/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Џоном Кенедијем Мосотијем, директором Популационог фонда УН за Србију о наставку заједничке сарадње на унапређењу родне равноправности и положаја жена, са посебним фокусом на заједничку борбу против насиља над женама и девојчицама, побољшању сексуалног и репродуктивног здравља жена и младих, популационе политике и наставку сарадње у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“.

 

„Борба против насиља над женама и девојчицама је за нас јако важна и у последњих седам година од оснивања Координационог тела направили смо озбиљне помаке и унапредили законске и стратешке оквире у области родне равноправности и забране дискриминације. Много је простора да унапредимо нашу билатералну сарадњу коју успешно водимо годинама кроз пројекат „Интегрисани одговор на насиље“ и да више радимо на локалу, да конкретним активностима покажемо на које начине је могуће унапредити положај жена у нашем друштву, побољшати њихово здравље и квалитет живота, као и смањити родно засновано насиље. Потписивање Споразума о сарадњи олакшаће нашу сарадњу у области родне равноправности и унапређењу положаја жена и девојака у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем, елиминацијом родно заснованог насиља како уживо тако и у онлајн простору, популационом политиком, као и повећаним економским, грађанским и политичким учешћем жена у друштву“, рекла је Михајловићева.

Током састанка било је речи и о заједничком раду на промоцији и спровођењу кампање која скреће пажњу на онлајн родно засновано насиље и злоупотребу фотографија, реализацији кампање права на телесну аутономију, као и о темама у вези са сексуалним насиљем, едукацијом и репродуктивним здрављем осетљивих група.

„Захвалан сам Вам на подршци и сарадњи протеклих година, као и Вашој посвећености и лидерству у овој области. Желимо да наставимо сарадњу са Вама и Координационим телом и честитам на свему што сте урадили у области унапређења права жена и борби против насиља. Много је пројеката које желимо да реализујемо са вама, како на тему родно заснованог насиља, здравља жена и младих, тако и мера које утичу на фертилитет и популационе политике“, рекао је Мосоти.