Значајне могућности за сарадњу са Великом Британијом

Значајне могућности за сарадњу са Великом Британијом

28/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Шан Меклауд, амбасадорком Велике Британије у Србији о односима две државе, унапређењу сарадње у енергетском сектору, енергетској безбедности, диверзификацији у гасном сектору, енергетској ефикасности, зеленој агенди.

„Енергетика је најважнија тема у целом свету, а последња ситуација са прекидом испоруке гаса Пољској и Бугарској имаће економске и енергетске последице и на ЕУ и на наш регион. Спремни смо за сваку ситуацију, али не можемо да предвидимо шта ће се дешавати. За сада нема проблема у снабдевању нашег тржишта гасом, добијамо уговорене количине, али смо спремни уколико дође до прекида испоруке. У сваком случају, наш дугорочни циљ јесте диверзификација добављача гасом и када буде завршена интерконекција Ниш-Димитровград у септембру наредне године, преговараћемо о склапању уговора о набавци гаса из ЛНГ терминала у Грчкој или гаса из Азербејџана. План је да почетком наредне године почне изградња и новог подземног складишта гаса“, рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је истакла да су велике могућности за сарадњу Републике Србије и Велике Британије у свим областима енергетске транзиције и спровођењу зелене агенде, укључујући изградњу нових капацитета, пре свега оних који користе ОИЕ, развоју нових технологија, као и да је Србија доношењем новог законодавног оквира направила први корак у енергетској транзицији и створила услове за нове инвестиције да постоји простор за заједничке пројекте и нове капацитете који за производњу енергије користе чисте изворе.

Амбасадорка Меклауд истакла је да постоји велика заинтересованост британских компанија да учествују у изградњи енергетске инфраструктуре у Србији.

„Два питања веома значајна за све су енергетска безбедност и енергетска транзиција и мислим да наша сарадња у области зелене агенде и енергетске диверзификације може да помогне обема државама, као и читавом региону. Србија је у фокусу, не само због тога што је највећа земља у региону, већ и зато што је остварен велики економски напредак, а сматрамо да постоје још веће могућности посебно за унапређење сарадње у области изградње енергетске инфраструктуре. Ваш рад је веома значајан за стабилност, сигурност и просперитет Србије, урадили сте огроман посао у претходном периоду и надам се да ћемо наставити сарадњу и убудуће“, рекла је амбасадорка.

На састанку је разговарано и о потписивању меморандума о сарадњи Србије и Велике Британије у области енергетске транзиције и борби са климатским променама, чиме ће додатно бити унапређени односи две државе, као и о пројектима у области размене искустава и коришћења нових технологија, нових капацитета за производњу енергије који користе ОИЕ, пројектима које Министарство реализује са циљем унапређења енергетске ефикасности.