Uručenje Ordena srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima (Eurojust)

Uručenje Ordena srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima (Eurojust)

21/04/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Evrodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu i istakao da je on zaslužio priznanje za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje Srbije i te evropske organizacije, te poručio da će naša zemlja uvek biti pouzdan partner u borbi protiv kriminala.

 

“Zaslužili ste orden za Vaš doprinos zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala koji ne poznaje granice. Činite čast svojoj profesiji, državi iz koje dolazite. Odlikujući Vas, odajemo priznanje svim zemljama članicama Evrodžasta zbog visokog stepena razumevanja i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala”, rekao je predsednik Srbije i dodao da je Evrodžast institucija direktne saradnje u zaštiti naroda u krivično-pravnoj oblasti. On je naveo da se na dnevnom nivou razmenjuju dokazi između evropskih i srpskih tužioca, koji deluju jedinstveno u suzbijanju svih vidova kriminala u Srbiji, ali i zemljama EU.

Predsednik Vučić je podsetio na uzajamno razumevanje Srba i Slovaka koje traje vekovima i pomenuo Pavla Šafarika, pisca, filologa, lingvistu, osnivača slavistike kao naučne discipline, po kome su imenovane i ulice u Srbiji.
“Kroz celu modernu istoriju smo se slagali i u mnogim fundamentalnim pitanjima bili smo na istoj strani. Jedna slovačka izreka kaže: najbolji komšija je najbolja ograda. Danas naše prijateljstvo ilustruje i činjenica da Slovačka iskreno brani međunarodno pravo i podržava evropski put Srbije. Ne iznenađuje što baš iz te zemlje dolazi Hamran, koji upravlja Evrodžastom. Njegovo lično zalaganje za punu integraciju Srbije u evropski pravni poredak zavredelo je ovo odlikovanje”, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je Srbija istrajan i pouzdan partner Evrodžasta i da se nada budućoj saradnji u transferu znanja, koji mora biti obostran, jer naši stručnjaci, kako je rekao, imaju znanja koja mogu da prenesu evropskim kolegama.
“Rešeni smo da se iskreno i istrajno borimo protiv kriminala. U Srbiji ćete uvek imati pouzdanog sagovornika i saradnika. Gradeći lepe komšijske odnose u Evropi, zajedno gradimo budućnost i bezbednost naših zemalja i našeg kontinenta”, poručio je predsednik Vučić.