Otvoren konkurs za prijavu filmova na 20. Filmski Front

Otvoren konkurs za prijavu filmova na 20. Filmski Front

19/04/2022 Off By BERB
20. Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front, koji se ove godine održava pod
sloganom “Back to the roots”, otvara konkurs za stvaraoce kratkometražnih igranih filmova iz celog sveta.
Konkurs je zvanično otvoren i čeka na vaše prijave u dve takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodnoj selekciji. Ovogodišnji konkurs biće otvoren od 19. aprila do 31. avgusta. U okviru takmičarskog programa, festival uzima u obzir kratke igrane filmove koji su završeni posle 1.1.2021. godine i čije trajanje ne prelazi 30 minuta. Pod istim uslovima u pogledu dužine trajanja i godine produkcije, Front u okviru pratećeg programa prima i eksperimentalne, dokumentarne i animirane filmove. Prijavljivanje na festival se vrši putem platforme FilmFreeway, a sve dodatne informacije o konkursu možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.
„Novina je da smo odlučili da se u takmičarskim selekcijama prvenstveno okrenemo kratkom igranom filmu. Jednostavno teško je uspostaviti jedinstvene kriterijume prilikom odabira i nagrađivanja filmova koji bi se primenili ravnopravno na sve filmske vrste. Kako postoji dosta festivala koji na kvalitetan način prezentuju kratke dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove, rešili smo da se fokusiramo na kratki autorski igrani film. Novine u oblasti dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma publika će i dalje imati priliku da vidi na Frontu, ali kroz specijalne programe“, ističe direktorka festivala Nina Latinović.
„Ovogodišnji slogan Povratak korenima referiše na sam karakter Filmskog Fronta koji je izrastao iz andergraund okruženja i ima tesnu vezu sa nezavisnom muzičkom i strip scenom. U pitanju je i obeležavanje mini jubileja, 20. izdanja festivala. Festival od svojih početaka neguje nezavisno stvaralaštvo nastojeći da autore nezavisnog filma približi mejnstrim tokovima i ohrabri ih da učine korak dalje u svom stvaralaštvu – pre svega da prezentuju široj publici svoj rad i na taj način svoje viđenje sveta učine vidljivijim“, dodaje selektor Filip Markovinović. 20. Filmski Front održaće se u periodu od 27. do 30. oktobra 2022. godine u Novom Sadu.