Састанак са америчким сенаторима

Састанак са америчким сенаторима

19/04/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

 

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије. „Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса“, рекао је председник Вучић.

Поводом кризе у Украјини, председник Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Републике Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.

Током разговора са америчким сенаторима, председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ. „То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије“, истакао је председник Вучић.

Разговарајући о ситуацији у региону, председник Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ. Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије. С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу „Отворени Балкан“, чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.

Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима. Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.