Lažne dojave o bombama u tržnim centrima u Beogradu i Nišu

Lažne dojave o bombama u tržnim centrima u Beogradu i Nišu

19/04/2022 Off By BERB

Foto: FoNet

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su tokom jučerašnjeg dana, sa mejl adrese servisa „Protonmail“, na adrese više tržnih centara u Srbiji upućene poruke o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u tim objektima, za koje je nakon kontradiverzionog pregleda ustanovljeno da su bile lažne.

Sa iste mejl adrese poruke iste sadržine poslate su na mejl adrese tržnih centara – Rajićeva, Merkator centar Beograd, Galerija–Beograd i Delta planet u Nišu.

Mejlovi su stigli sa servisa „Protonmail“, mejl servisa koji je baziran u Švajcarskoj i sa njega su i u prethodnom periodu u nekoliko navrata slate pretnje i Aerodromu „Nikola Tesla“ i kompaniji „Er Srbija“, a prema operativnim saznanjima upućene su sa teritorija jedne evropske zemlje i Ukrajine.

U saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, policija intenzivno radi na prikupljanju podataka u vezi sa izvršiocima ovog krivičnog dela, a zvanično će zatražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje kako bi dobila podatke o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.