Svečani koncert Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” povodom Dana Vojske Srbije

Svečani koncert Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” povodom Dana Vojske Srbije

19/04/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je sinoć svečanom koncertu koji je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, sa gostima, priredio u beogradskoj Kombank dvorani. Večerašnji koncert bio je poklon publici u susret Danu Vojske Srbije, koja je u ovoj bogatoj muzičkoj večeri mogla da uživa besplatno.

 

Publika koja je do poslednjeg mesta ispunila dvoranu, bila je u prilici da, uz Revijski orkestar i Mešoviti hor ansambla „Binički“ uživa i u izvođenju prepoznatljivih melodija muzičkih sastava „Legende” i „Neverne bebe”, a program su, svojim upečatljivim nastupom, uveličali i perkusionisti iz Reprezentativnog orkestra Garde.

Orkestrom i horom dirigovali su Katarina Božić i major Igor Mitrović, a na sceni im se pridružio i načelnik Reprezentativnog orkestra Garde potpukovnik Aleksandar Đurov.
Posebno iznenađenje za večerašnju publiku bilo je i premijerno prikazivanje spota „Miruj srce” iz filma „Rado ide Srbin u vojnike” koji su izradile ustanove Uprave za odnose sa javnošću – ansambl “Binički” i Vojnofilmski centar „Zastava film”.

Program, koji su otpočele „Fanfare“, zatim čuvena koračnica „Miloš Veliki“ i „Marš Vojvode Stepe“, obeležio je spoj tradicionalne i popularne muzike, a blagi muzički prelaz bila je muzička numera „Jeremija“ u izvođenju solista Mešovitog hora Svetozara Vujića, Dragana Milanovića, Zorana Kneževića i Strahinje Tričkovića.

Usledile su kompozicije „Po šumama i gorama“, zatim „Zemljo moja“ u izvođenju Biljane Vasiljević Mitrović, „Srce heroja“ i dirljiva „Vila sa Košara“ u kojoj se kao solista predstavila dirigentkinja Katarina Božić. Numeru „Volimo te otadžbino naša“ otpevali su Biljana Vasiljević Mitrović i Zoran Knežević.

Aplauzima su ispraćeni i hitovi muzičkog sastava „Legende“, kao i kompozicije „Igrale se delije“ i „Pastirska balada“ u kojoj je kao solista briljirao klarinetista ansambla „Binički“ major Duško Stamenković. Numeru „Grudi balkanske“ otpevao je Dragan Milanović, a „Seobe“ grupe „Kerber“ Zoran Knežević.

Usledili su hitovi „Veliki je bog“ i „Pogledaj u sunce“ popularne grupe „Neverne bebe“, a potom je publiku razgalio večiti hit „Prijatelji zauvek“ u izvođenju solista Mešovitog hora Biljane Vasiljević Mitrović, Marijane Radosavljević, Dragana Milanovića i Svetozara Vujića. Ovacijama su ispraćene i numere „Ovo je Srbija i „Marš na Drinu“.
Publika je, zatim, pozvala na bis nakon čega je ansambl „Stanislav Binički” izveo kompoziciju „1300 kaplara“, a klarinetista ansambla major Duško Stamenković još jednom maestralno izveo numeru  „Pastirska balada“ koja je propraćena velikim aplauzom.

Koncertu su prisustvovali i članovi Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojna publika.