CRNA GORA:PREDSTAVLJEN POBEDNIČKI DIZAJN ZA PRVI HOTEL U LUŠTICA BAY-U KOD TIVTA

CRNA GORA:PREDSTAVLJEN POBEDNIČKI DIZAJN ZA PRVI HOTEL U LUŠTICA BAY-U KOD TIVTA

20/06/2015 Off By

Žiri je dodijelio tri nagrade za dizajn prvog hotela u kompleksu Luštica Bay i donio o odluku o otkupu dva rada


prvo

Prva nagrada

Dragana Bećirović

LUŠTICA Development AD i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) Crne Gore predstavili su juče nagrađena arhitektonsko – urbanistička rešenja sa međunarodnog konkursa za dizajn Promenada hotela, prvog od sedam hotela koliko će biti izgrađeno u turističkom kompleksu Luštica Bay, u zalivu Trašte nadomak Tivta.
Prvu nagradu i iznos od 15 hiljada evra osvojio je autor Aron Džentri /Aaron Gentry/, TVS Design, iz Atlante, USA. Drugoplasirani je rad grupe autora arhitektonskog biroa iz Podgorice STUDIO GRAD, koji je nagrađen sa 12 hiljada evra. Treću nagradu su podelili autorke iz Tivta Iva Petković i Anđelka Badnjar Gojinić, (uz tehničku podršku 3D Vizualization EDIT) i AF Studio iz Londona. Oni su nagrađeni iznosima od po sedam hiljada evra. Žiri je doneo odluku o otkupu dva rada i to autorskog tima MITARH DOO iz Beograda i HCP Architecture & Engineering, iz Malage u Španiji.
Izvršni direktor Kompanije Luštica Development, Daren Gibson /Darren Gibson/, čestitao je dobitnicima i rekao: „Imajući u vidu kvalitet pristiglih radova, žiri je imao jako težak zadatak. Mi smo veoma zadovoljni nagrađenim rešenjima i posebno razradom detalja u prvorangiranom dizajnu. Promenada hotel na šetalištu marine će biti prvi od sedam koliko planiramo u našem turističkom kompleksu, i predstavlja važnu prekretnicu u valorizaciji ove nove zajednice na Jadranu“.
Predsednik žirija Predrag Jelušić podsjetio je da poziv za učestvovanje na konkursu koji je trajao od 31. marta do 2. juna, bio poslat na 14 adresa.
„Značajno je što su od četiri nagrađena rada, dva iz Crne Gore. Ministarstvo će i ubuduće nastojati da nastavi i dodatno unaprijedi praksu organizacije urbanističko – arhitektonskih konkursa, kao prilike za afirmaciju kvaliteta i identiteta arhitektonske produkcije u Crnoj Gori. Na ovom putu očekujemo partnerstvo i participaciju stručne javnosti i udruženja, kao i investitora“, rekao je Jelušić.
Direktor sektora planiranja i dizajna Luštica Development i član žirija Omar Farid izrazio je zadovoljstvo kvalitetom radova i najavio da će kompanija odmah početi sa izradom glavnog projekta.
„Nagrađeni radovi su ispunili naša očekivanja kako u pogledu arhitektonskog rješenja, tako i u pogledu funkcionalnosti i izvodljivosti. Prvonagrađeni rad je zadovoljio i kriterijume kada je u pitanju dizajn unutrašnjosti objekta“, rekao je Farid.
Na međunarodni pozivni projektni jednostepeni nenanonimni konkurs za izbor arhitektonsko-urbanističkog rješenja koji je završen 2. juna stiglo je šest radova.
Konkurs je raspisan sa ciljem da se izabere najbolje i nacjelishodnije idejno arhitektonsko – urbanističko rešenje koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal prostora i turističkog naselja kao celine i ostvariti skladnu arhitektonsku formu sa kvalitetno definisanom funkcijom. Ponuđena rešenja trebalo je da obezbede i efikasnu funkcionalnu organizaciju u skladu sa namenom kao i gostoljubiv proizvod u skladu sa standardima i pozicijom objekta, te da na kvalitetan način uvaže i nadgrade postojeći arhitektonski i pejzažni kontekst, i obezbede održivi pristup u dizajnu.
Predmet javnog konkursa je bio izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja hotela sa maksimum 50 smeštajnih jedinica kategorizacije minimum 4 zvezdice i kondo hotela sa oko 60 smeštajnih jedinica kategorizacije 5 zvezdica u sklopu turističkog naselja na lokaciji neposredno uz marinu. Prateći sadržaji hotela (restorani, barovi, business i spa/wellnes centri) moraju da budu kategorije 5 zvjezdica.
Lokacija hotela, čija izgradnja je na osnovu dizajna i dozvole, planirana da počne u četvrtom kvartalu ove godine, je na promenadi (šetalištu) marine što osigurava njen izuzetan položaj u odmaralištu. Konkursom je traženo da autori daju rešenja i onih sadržaja koji su važni za kvalitetno funkcionisanje marine, poštujući i obavezu uređenja terena za javno šetalište Lungo mare. Predviđeno je takođe da se u prizemlju svih objekata koji izlaze na marinu planiraju i komercijalni sadržaji kao dopuna turističkoj ponudi kompleksa. <


REGION

Politička-mapa-KOSOVO I MAKEDONIJA NAJNESTABILNIJE ZEMLJE NA BALKANU

  Kao najsigurnije zemlje na Balkanu su Hrvatska, na 27. mestu, i Srbija na 46. mestu. Od zemalja

valbanija2ALEKSANDAR VUČIĆ GOST ALBANIJE‎

  Press služba Vlade DVODNEVNA poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Albaniji počela je svečanim dočekom i

ali ahmetiAHMETI: NIKO NE RAZUME ŠTA JE HTELA ORUŽANA GRUPA U KUMANOVU

Agencije “Potrebna je temeljna istraga prema međunarodnim standardima. Kada istina izađe na videlo, biće od koristi za sve

ivica-dacicTIRANA: DAČIČ NA SASTANKU REGIONALNOG SAVETA ZA SARADNJU

Press služba Vlade   PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Godišnjem sastanku

 


MALI OGLASI

APARTMAN1206Izdajem na dan, dva apartmana u centru APARTMAN2206Beograda (30 I 70 KV.) kod Slupštine Srbije. Potpuno su renovirani i opremljeni novim nameštajem i belom tehnIkom. Internet, TV. Klima, Tel 065-9410807.