KOSOVO I MAKEDONIJA NAJNESTABILNIJE ZEMLJE NA BALKANU

KOSOVO I MAKEDONIJA NAJNESTABILNIJE ZEMLJE NA BALKANU

20/06/2015 Off By

 

Kao najsigurnije zemlje na Balkanu su Hrvatska, na 27. mestu, i Srbija na 46. mestu. Od zemalja šireg balkanskog regiona, najmirnija zemlja je Slovenija, koja se nalazi na visokom 15. mestu, a slede je Mađarska (22), Slovačka (23), Rumunija (26) Bugarska (32) i Grčka (61).


 

Politička-mapa-

Anadolija

 

NEDAVNO istraživanje Instituta za ekonomiju i mir “Global Peace Index 2015”, najmirnija država na svetu je Island a najnestabilnija je Sirija, dok je na Balkanu najmirnija situacija u Hrvatskoj.

Prema istraživanju “Global Peace Index 2015”, Kosovo i Makedonija su najnestabilnije zemlje Balkana. Kosovo je rangirano kao 69. zemlja po bezbednosti u regionu Balkana od ukupno 162 zemlje, Albanija je na 52, dok je Makedonija na 71. mestu.
Kao najsigurnije zemlje na Balkanu su Hrvatska, na 27. mestu, i Srbija na 46. mestu.
Od zemalja šireg balkanskog regiona, najmirnija zemlja je Slovenija, koja se nalazi na visokom 15. mestu, a slede je Mađarska (22), Slovačka (23), Rumunija (26) Bugarska (32) i Grčka (61).
Najnestabilnije zemlje evropskog kontinenta su Rusija i Ukrajina, koje više od godinu dana imaju vrlo napete odnose.
Na listi, najstabilnije zemlje sveta su Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švajcarska Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka. Nakon njih slede Portugal, Irska, Švedska, Belgija, Slovenija, Nemačka, Norveška, Butan, Poljska i Holandija.
Od 20 najmirniji zemalja u svetu, 15 se nalaze u starom evropskom kontinentu.
Najnestabilnije zemlje u svetu su: Sirija, Irak, Avganistan, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika, Somalija, Sudan, Kongo, Pakistan i Severna Koreja.
Institut za ekonomiju i mir, koji je objavio izveštaj koristio je 23 kriterijuma kako bi dobili rezultate, uključujući i nivo nasilja, nivo ubistava, političku nestabilnost i broj smrtnih slučajeva u unutrašnjim sukobima.<


REGION

valbanija2ALEKSANDAR VUČIĆ GOST ALBANIJE‎

  Press služba Vlade DVODNEVNA poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Albaniji počela je svečanim dočekom i

ali ahmetiAHMETI: NIKO NE RAZUME ŠTA JE HTELA ORUŽANA GRUPA U KUMANOVU

Agencije “Potrebna je temeljna istraga prema međunarodnim standardima. Kada istina izađe na videlo, biće od koristi za sve

ivica-dacicTIRANA: DAČIČ NA SASTANKU REGIONALNOG SAVETA ZA SARADNJU

Press služba Vlade   PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Godišnjem sastanku

0,,18457991_303,00ZASTAVAMAKEDONIJA: STRAZBUR TRAŽI REŠENJE

PREMIJER MAKEDONIJE I LIDER PARTIJE VMRO-DPMNE NIKOLA GRUEVSKI DANAS ĆE SA LIDEROM OPOZICIJE ZORANOM ZAEVIM IDE U