Одговоран однос најмлађих према животној средини

Одговоран однос најмлађих према животној средини

24/03/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је у Природњачком музеју у Београду, заједно са првим потпредседником владе и министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем, доделила плакету тиму Основне школе ,,Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца, који је на такмичењу ученичких пројеката из области екологије, по одлуци жирија, освојио прво место.

 

Вујовић је навела да је такмичење део пилот пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“, који су заједно реализовали Министарство заштите животне средине и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Одлучили смо се да заједно спроведемо едукацију најмлађих како би једног дана израсли у одговорне грађане и одговорно се односили према животној средини. Тимови из наша два министарства су вредно радили како би одабрали садржај за ученике у складу са њиховим узрастом. Школа која је освојила прво место данас је у посети Природњачком музеју, а обилазиће и Ботаничку башту. И са другим основним школама које су освојиле највише бодова, другопласираном ,,Бранко Радичевић“ из Неготина и трећепласираном ,,Братство“ из Новог Пазара, планираћемо активности и организовати сусрете“, рекла је Вујовић.

Министарска је истакла да је пројекат спроведен у 29 основних школа и исто толико локалних самоуправа широм Србије.

„Професори и директори школа у којима смо спроводили пројекат су се максимално потудили, а и ђаци су добро прихватили теме. У претходном периоду, обилазила сам неке од школа и право је задовољство видети како наши најмлађи виде животну средину и како желе да се према њој односе. Задовољна сам резултатима пројекта, јер је нама то искуство мерило за израду кровног документа за све основне школе у Србији. Имплементацијом документа у све основне школе, уједно подижемо ниво свести и знања ученика о заштити животне средине, и дајемо допринос за здравију и чистију будућност“, рекла је Вујовић.