Системска подршка државе сектору малих и средњих предузећа и предузетника

Системска подршка државе сектору малих и средњих предузећа и предузетника

24/03/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Инвестиционог програма „Опоравак и развој”, с обзиром на стратешко опредељење Владе за пружање системске подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетника. Реализацијом овог програма, кроз подршку за нова инвестициона улагања, биће обезбеђени опоравак и развој привредних субјеката у условима током и након пандемије коронавируса, очување запослености, подстање привредног развоја на принципима одрживог развоја и унапређење конкурентности кроз улагања у дигитализацију и примену нових технологија.

 

Право да конкуришу за средства из овог програма имају привредни субјекти са мање од 250 запослених, са пуним радним временом, као и привредни субјекти средње тржишне капитализације или „Mid Cap“ са минимално 250, а мање од 3.000 запослених, такође са пуним радним временом, који су у приватном или задружном власништву и који су регистровани у Агенцији за привредне регистре и другим одговарајућим регистрима.

Средства за реализацију Програма обезбеђена су из кредитне линије Европске инвестиционе банке и из средстава Фонда за развој Републике Србије.

На седници је усвојен и Закључак којим се одобрава извоз меркантилне пшенице и меркантилног кукуруза правним лицима који ове производе извозе у Републику Албанију, на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво.

Овај закључак, којим се омогућава реализација већ уговорених пословних аранжмана, има за циљ како обезбеђивање прехрамбене сигурности у Републици Србији, тако и уважавање неопходности регионалне сарадње и солидарности, као основе за будуће међусобно повезивање и заједнички економски развој.

Реализација уговора које су привредна друштва из Републике Србије склопила са својим ино партнерима, а који се односе на извоз меркантилне пшенице, неће изазвати поремећаје у функционисању пољопривредно-прехрамбеног сектора наше земље и неће угрозити прехрамбену сигурност становништва, а допринеће изградњи поверења и очувању добрих трговинских односа у региону.

Влада је данас донела и Закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве обави натуралну размену меркантилног кукуруза за семенску пшеницу домаћих НС сорти, род 2022. године. Тржишту ће бити понуђене домаће сертификоване сорте семенске пшенице, уз бољу доступност домаћим произвођачима за јесењу сетву.

Чланови Владе усвојили су и решења о додели новчаних награда Ивани Вулети за освојену златну медаљу на Светском првенству у дворани у олимпијској спортској дисциплини – атлетика, скок у даљ, одржаном у Београду од 18. до 20. марта ове rодине у висини од 30.000 евра у динарској противвредности. Исти износ добиће и њен тренер Горан Обрадовић.

По 20.000 евра у динарској противвреднодсти добиће спортиста Ласло Шурањи за освојену златну медаљу на Европском првенству у олимпијској спортској дисциплини – стрељаштво, које је одржано у Краљевини Норвешкој од 14. до 19. марта 2022. године. Исти износ добиће и његов тренер Драган Марковић.