Отворен иновациони стартап центар у Свилајнцу

Отворен иновациони стартап центар у Свилајнцу

24/03/2022 Off By BERB

Аутор фотографије: Милош Перић

 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић свечано је отворио Регионални иновациони стартап центар у Свилајнцу.

 

“На данашњи дан, када обележавамо годишњицу почетка НАТО агресије на нашу земљу, шаљемо поруку да нико не може да заустави развој Србије. Граде се нови путеви, мостови, болнице, фабрике, а данас отварамо најсавременији стартап центар у Свилајнцу где ће стасавати млади иноватори, инжењери и ИТ стручњаци који су будући лидери развоја наше државе”, рекао је Поповић.

Он је истакао да је општина Свилајнац изузетно индустријски развијена, захваљујући инвестицијама страних технолошких компанија, као што је Панасоник. “У овом центру обучаваће се будући радници тих компанија, али још важније, желимо да млади у Свилајнцу оснивају своје стартап компаније и овде развијају српске производе које ће извозити у цео свет”, рекао је Поповић.

Министар је истакао да ће млади у овом центру имати сву неопходну менторску подршку за основање стартап компанија, али и за подизање нивоа знања у иновацијама, предузетништву и информационим технологијама. “Наш циљ је да млади остану у Свилајнцу и овде имају сигурну будућност”, нагласио је Поповић.

Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић изразио је захвалност министру Поповићу и Влади Србије за подршку овој општини.

“Отварање овог центра допринеће развоју нових послова на тржишту рада и отворити нове перспективе за привредни раст Свилајнца. Делимо визију министра да је будућност у ИТ технологијама и желимо као општина да се прилагодимо новим трендовима технолошког и индустријског развоја. Носиоци тог развоја су млади иноватори и инжењери и овај центар је намењен управо њима”, рекао је Милановић.

Влада Републике Србије подржала је успостављање Регионалног иновационог стартап центра у Свилајнцу са 46 милиона динара. Пројекат заједнички реализују Кабинет министра за иновације и технолошки развој, општина Свилајнац и удружење “ICT Hub” из Београда.