Реализација шест пројеката за чистији ваздух у Београду

Реализација шест пројеката за чистији ваздух у Београду

22/03/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем уговоре о суфинансирању пројеката важних за унапређење квалитета ваздуха у престоници. Вујовић је истакла да ће Министарство подржати реализацију шест еколошких пројеката у Граду Београду.

 

„Данас смо потписали изузетно значајне уговоре са градом Београдом, везано за за шест пројеката који су кандидовани на нашим јавним конкурсима. Тиме се омогућава да се уз подршку државе замене котларнице у Београду и да се пређе на коришћење еколошки прихватљивијих енергената. Град Београд је посвећен спровођењу мера за побољшање квалитета ваздуха, и сами мењају котларнице, али само заједничким снагама можемо да остваримо добар резултат. Уверена сам да ћемо, кроз реализацију ових пројеката, наставити праксу изузетне сарадње Минстарства и ове локалне самоуправе, за добробит грађана“, рекла је Вујовић.

Вујовић је објаснила да пројекти подразумевају замену котларница за грејање у два вртића на Савском венцу, Спортском центру Вождовац, основној школи и домаћинствима на територији општине Звездара, згради општине Раковица и другим објектима у надлежности локалне самоуправе.

Она је навела да ће замена котлова почети одмах након грејне сезоне, а да се већ од следеће грејне сезоне очекују значајна побољшања у општинама где ће бити извршена замена котлова. Вујовић је рекла да је Министарство у 2022. години за ову намену издвојило 350 милиона динара, којима ће бити суфинансирано 47 пројеката широм Србије. Заменом котлова у вртићима и школама, како је навела министарка, омогућавамо нашим најмлађима боравак у квалитетнијој животној средини, а кроз субвенције помажемо и грађанима да замене своја ложишта и пређу на еколошки прихватљивије енергенте. Министарка Вујовић објаснила је да нас у наредном периоду очекује и додела средства по конкурсима за пошумљавање, како бисмо и на тај начин допринели унапређењу квалитета ваздуха и животне средине.

Потписивању уговора присуствовали су градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и председници градских општина у којима ће бити реализовани пројекти – Милош Видовић, Милош Симић, Ивана Томић и Владан Јеремић.