Србија отворена за долазак нових компанија из Турске

Србија отворена за долазак нових компанија из Турске

22/03/2022 Off By BERB

Аутор фотографије: Кабинет министра за иновације и технолошки развој

 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарао је данас у Анкари са турским министром индустрије и технологија Мустафом Варанком и нагласио да је Србија отворена за долазак компанија из Турске. Поповић је оценио да Турска има одличне инжењере и иноваторе и да се ради на стварању најбољих услова за долазак турских технолошких компанија у нашу земљу.

 

Он је изразио наду да би у будућности Србија могла да буде место где ће српске и турске компаније заједно развијати високотехнолошке производе намењене светском тржишту.

Истакао је да је највећи потенцијал за сарадњу у областима вештачке интелигенције, роботике, блокчејна, а да две земље имају одличне стручњаке у овим областима које данас представљају основу глобалног технолошког и индустријског развоја.

Министар Мустафа Варанка оценио је да је Србија важан економски партнер Турске и да је више од 800 турских компанија уложило преко 200 милиона долара у Србију. Стратешка локација Србије као капије у Европу пружа значајну логистичку предност турским предузећима, рекао је Варанка.

Раније данас министар Поповић посетио је „Одту текнокент“ технолошки парк у Анкари и разговарао са лидерима успешних турских стартап компанија, а посебно оних из “гејминг” индустрије која, према речима турских домаћина, живи у свом златном добу.

Поповић је рекао да начин на који је Турска развила свој стартап екосистем може да послужи као пример који треба применити и у нашој земљи. Он је позвао турске стартап компаније да остваре ближу сарадњу са колегама из Србије, али и да улажу у Србију која, како је навео министар, даје највећа пореска ослобођења у Европи за отварање стартап компанија и улагање у истраживање и развој.