Нема несташица енергената нити ће бити рестрикција

Нема несташица енергената нити ће бити рестрикција

22/03/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је држава обезбедила довољне количине енергије и енергената за домаћинства и за привреду, да нема никаквих рестрикција у испоруци и да Србија има све што је потребно за оперативну енергетску безбедност.

 

 

Она је то изјавила одговарајући на питања новинара у Скупштини града Београда, у вези са енергетском ситуацијом у региону и како ће се то одразити на нашу земљу.
„Влада и председник Републике заједно све време раде на томе да имамо стабилно и редовно снабдевање и обезбедили смо све што је потребно за оперативну енергетску безбедност. Имамо дизела и бензина за више од месец дана у резервама, мазута, ТНГ-а, набављамо још 20.000 тона сирове нафте. Када је у питању гас, „Гаспром“ нас, у складу са уговором, редовно снабдева са шест милиона кубних метара дневно, имамо и резерве у подземном складишту у Банатском Двору“, рекла је она.

Потпредседница Владе је истакла да су све земље постале свесне да ово није питање само оперативне енергетске безбедности, већ и шта ће се дешавати у годинама испред нас.
„Ова криза ће се свакако одразити на све државе и њихове економије. Јако је тешка ситуација за целу Европу и ова криза неће брзо нестати. Оно што је важно је да престане рат у Украјини, па да онда може да се разговара о даљим корацима, али ово су промене за енергетски сектор на глобалном нивоу. Ми смо обезбедили довољно електричне, топлотне енергије, гаса, нафтних деривата и, што је подједнако важно, истовремено радимо на томе да будемо енергетски безбедни у наредним годинама и деценијама“, рекла је Михајловићева.