Изградња обилазнице око Ужица важна за цео регион

Изградња обилазнице око Ужица важна за цео регион

11/03/2022 Off By BERB

Фото: МГСИ/Ђ.К.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић  најавио је данас да ће радови на обилазници око Ужица почети убрзо, јер се на њу деценијама чека, а важна је и неопходна за овај град.

 

Момировић је, након потписивања Комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи обилазнице око Ужица, поручио да морамо да градимо и капиталне инфраструктурне пројекте који су значајни за локалне самоуправе, а ово је управо један од таквих пројеката и у наредне две године ће бити завршен.

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, која је нагласила да је ово за Ужичане и Ужице историјски дан и да ће потписани уговор омогућити да Ужице коначно добије обилазницу о којој се говори деценијама уназад.

Момировић и градоначелница Ужица обишли су и породице чије су куће угрожене услед појаве клизишта у Улици Светозара Марковића у том граду, где је тренутно угрожено 30 кућа, које су без воде и канализације.

 

Ресорно министарство препознало је озбиљност проблема и на себе преузело обавезу обезбеђивања средстава за потребе тог града, како би се вишегодишњи проблем трајно решио. Обезбеђено је 110 милиона динара и након избора извођача и надзора у што краћем року, радови на санацији клизишта ће почети.

Изградња будуће обилазнице представља нову везу између државног пута IБ реда бр. 28 (Ужице–Златибор) и државног пута IБ реда бр. 23 (Ужице–Кадињача–Бајина Башта).

Дужина планиране обилазнице је око 4,85 километара и од значајнијих објеката обухвата денивелисани укрштај са путем Ужице–Златибор и мост преко реке Ђетиње дужине око 252 метра.

Извођач радова је реномирана кинеска компанија „Power Construction Corporation of  China Limited“ и усаглашен је износ од 29,8 милиона евра.

Пре потписивања уговора у Ужицу, министар је посетио Општину Пожега и том приликом разговарао са председником те општине Ђорђем Никитовићем о изградњи будуће обилазнице.

 

Момировић је нагласио да ће нова обилазница поспешити урбанистички развој, повећати безбедност саобраћаја и значајно смањити аерозагађење.