Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije

Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije

11/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Na sastanku je apostrofirano da je Savezna Republika Nemačka izuzetno važan partner Srbije u pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera. Nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji, pri čemu je Nemačka istovremeno i najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. god.

Ono što je posebno naglašeno na sastanku jeste da je uočen porast od 22 odsto u osnosu na 2020. godinu, što je jasan pokazatelj da već dobra trgovinska saradnja ide uzlaznom putanjom.

Brnabić je naglasila značaj podrške Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

Jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona. Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Brnabić je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i, sa tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.