Родни дисбаланс посебно забрињавајући у ИКТ сектору

Родни дисбаланс посебно забрињавајући у ИКТ сектору

08/03/2022 Off By BERB

Фото: Јелена Вучетић

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је на скупу Друштвени дијалог: „Србија и дигитална декада 2030“ у Палати Србија да је Република Србија учинила изузетне кораке у правцу постизања родне равноправности доношењем стратешких докумената и закона у овој области.

 

Она је овом приликом честитала 8. март Дан жена, напомињући да је потребно уложити још напора ради постизања пуне родне равноправности, посебно у дигиталном окружењу.

„Родни дисбаланс је посебно забрињавајући у ИКТ-у, с обзиром на перспективу овог сектора који је већ сада глобално финансијски међу најмоћнијима а где подаци о родној структури указују на доминантно учешће мушкараца са чак две трећине запослених“, истакла је министарка.

Она је навела да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација од 2016. спровело укупно 74 пројеката за развој дигиталних компетенција жена како би се утицало на смањење родног економског јаза, за која су додељена средства износу од више од 61 милион динара.

„Како је дигитализација један од приоритета Министарства трговине, туризма и телекомуникација, усмерени смо и на развој инфраструктуре. Капитални пројекти који обухватају изградњу локалних рачунарских мрежа у свим школама у Србији, као и изградњу широкопојасне мреже у руралним подручјима, представљају базу за развој дигиталног друштва, сузбијање дигиталног јаза између руралних и урбаних подручја, као и веће укључивање свих грађана, а посебно девојчица и жена у дигиталне токове“, истакла је Матић.

Она је поручила да ће Ресорно министарство наставити да спроводи активности на унапређењу дигиталног друштва у Србији и да је економска снага која лежи у примени нових технологија кључна за остваривање и постизање пуног родног права.

Друштвени дијалог организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са циљем сагледавања стања у Србији у областима дигиталних вештина, инфраструктуре и трансформације пословања, као и осврта на изазове и  злоупотребе које прате дигиталну транзицију.