Сарадња са Саветом Европе изузетно значајна за Србију

Сарадња са Саветом Европе изузетно значајна за Србију

08/03/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић да је сарадња са овом организацијом у реформским процесима изузетно значајна за Србију, пре свега кроз подршку на пољу владавине права, демократизације друштва и унапређења  људских права.

 

Председница владе истакла је да Србија наставља са спровођењем реформи у оквиру приступања Европској унији у области владавине права, правосуђа, унапређења медијских слобода и изборних услова. Она је нагласила да ће Србија наставити са имплементацијом правосудних измена и да следи усвајање законских оквира за измену Устава.

Истакла је да очекује да ће области као што су владавина права, зелена транзиција и наставак сарадње са Венецијанском комисијом на сету правосудних реформи, бити настављене истим интензитетом и у наредном сазиву владе.

Генерална секретарка Савета Европе честитала је Србији на реформама које је постигла у домену правосуђа, које представља, како је објаснила, и најважнији реформски корак и кључну тачку у владавини права и унапређења свих сегмената друштва. Такође, истакла је и да је задовољна сарадњом Србије са ГРЕКО, по питању испуњавања препорука.

Председница владе оценила је да Србија има одличну сарадњу са Развојном банком Савета Европе у бројним пројектима, од БИО4 кампуса, преко кредита за пројекте дуалног образовања, пројекта студентског становања, борби против последица пандемије Ковид-19, побољшања здравствене инфраструктуре и Регионалног стамбеног програма.

Она је навела да Србија придаје велики значај сарадњи са Саветом Европе и применом програма ове организације у Србији, укључујући и заједничке програме између Савета Европе и Европске уније.