Енергетика одређује правац развоја економије

Енергетика одређује правац развоја економије

08/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је однос према енергетици однос према привредном развоју, и да енергетска политика одређује правац раста и развоја читаве економије.

 

Она је на панелу „Енергетска политика Србије: Постати одржив до 2030“ на Копаоник бизнис форуму навела да без енергетске безбедности и здраве животне средине нема ни привредног ни друштвеног развоја.

„Енергетска безбедност је увек везана за геостратешки положај и водићемо рачуна о свим факторима како бисмо до 2050. достигли циљ – карбонску неутралност, али пре свега да осигурамо енергетску безбедност. Донели смо законодавни оквир, као и већину подзаконских аката, што је основа за план инвестиција које су нам прекопотребне у енергетском сектору“, рекла је она.

Михајловићева је навела да је Закон о коришћењу ОИЕ први, посебан закон у овој области који Србија има и да је оцењен као најмодернији у Европи.

„У нашем енергетском миксу, не рачунајући велике ХЕ, учешће ОИЕ је на нивоу од 3,4 одсто и то морамо да повећамо ако желимо да се боримо и за здраву животну средину коју ћемо оставити будућим генерацијама и за дугорочну енергетску стабилност и безбедност државе. Без енергетске безбедности и стабилности нема ни индустрије, ни привреде, ни развоја државе. Други закон који је јако важан, други стуб енергетске безбедности, јесте енергетска ефикасност. То је питање којем се нисмо довољно посветили у прошлости. Трошимо много више топлотне и електричне енергије по јединици друштвеног производа него друге земље у Европи и доношење посебног закона даје нам могућност да не само држава и привреда, него сва домаћинства и грађани, учествују у овом пројекту“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је улагање у нове производне капацитете, преносни и дистрибутивни систем, такође приоритет. Михајловићева је истакла да је диверзификација снабдевача следећи корак који је важан за стабилност.

„Добро је што имамо два правца довода гаса, али је потребно додатно да радимо на диверзификацији снабдевача. Почели смо радове на интерконекцији са Бугарском, уз подршку ЕУ, и тиме ћемо добити могућност да гас набављамо и из других извора, што је у моменту енергетске и политичке кризе у Европи изузетно важно“, рекла је она.

Михајловићева је навела да је енергетска инфраструктура важна попут саобраћајне и да је у изради стратешких докумената битно да учествују и институције државе и цивилни сектор.

„Јавна предузећа су дужна да спроводе политику државе. Да ли ће пружати отпор? Да. Да ли ће људи који шест година нису донели никакве промене сада прихватити промене? Неће. Не мислим само на законе, већ на промене које доноси енергетска револуција када је реч о инфраструктури. Причамо о коришћењу водоника, електричним возилима, о енергији коју можемо добијати из других извора. Ако смо у саобраћају успели да изградимо инфраструктуру, можемо и у енергетици. У току је израда националног интегрисаног плана за климу и енергетику и мој предлог је био да на њему не раде само институције државе, већ и цивилни сектор. Од много сценарија, изабраћемо шест који ће бити јавно доступни и колико год буде било потребно разговараћемо и усвојићемо један. Такође, ради се и стратегија развоја до 2050. јер је потребно да знамо где иде наше енергетика, које ћемо изворе користити, каква ће бити понуда и потражња“, рекла је она.