Предузетнице – Развојна снага Србије

Предузетнице – Развојна снага Србије

08/03/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка привреде у Влади Републике Србије, Анђелка Атанасковић отворила је конференцију под називом „Предузетнице – Развојна снага Србије“, која је одржана у Палати Србија, у организацији ресорног министарства. Министарства привреде.

 

Атанасковић је истакла да је данас прилика да се подсетимо свих жена у историји које су револуционарном борбом избориле права која ми данас уживамо, нагласивши да морамо заједнички да делујемо свих 365 дана у години,  и да се свакодневно залажемо за пуно остварење економске, политичке и социјалне равноправности жена у друштву.

Осврћући се на 2021. годину, подсетила је на спроведене значајне активности на пољу подстицања женског предузетништва, рекавши да су први пут издвојена средства за програм финансијске подршке женама предузетницама и младима који желе да започну сопствено пословање. Кроз овај програм је подржано 73 жене предузетнице, са око 72,2 милиона динара бесповратних средстава и додала да је у 2022. години издвојено 2,5 милијарде динара бесповратних средстава за четири програма подршке малим и средњим предузећимa. Средства су намењена за набавку опреме, подстицање предузетништва кроз развојне пројекте, помоћ почетницима у пословању и женама предузетницама и младим.

Подсетила је да је у протеклом периоду Република Србија,  значајно унапредила законодавни оквир и механизме који гарантују једнаке могућности за оба пола на свим нивоима.

 

Милана Рикановић, директорка Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, истакла је да су од 2018. године, кроз UN Women пројекте и финансијску подршку ЕУ, укупно 23 женске организације цивилног друштва добиле бесповратну подршку за спровођење пројеката у области унапређења положаја жена на тржишту рада, подстицање предузетништва и економско оснаживање жена на селу.

Директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије, Бранислава Симанић истакла је да је Привредна комора Србије препознала женско предузетништво као снажан ресурс новог запошљавања нагласивши да економско оснаживање жена треба да буде стратешки пројекат државе.

Сања Поповић Пантић, председницa Удружења пословних жена Србије, указала је на успешну сарадњу са Министарством привреде, и истакла значај заједничког пројекта на ком су радили у области вођења родне статистике, која ће бити уведена у регистре предузећа, како би било могуће прецизније пратити трендове у развоју женског предузетништва  и креирати адекватне мере.

На конференцији „Предузетнице – Развојна снага Србије“ учествовало је више од 50 предузетница, које су представиле своје успешне моделе пословања и указале на изазове са којима се суочавају у свом свакодневном раду.