Хитно реаговање спасава живот

Хитно реаговање спасава живот

07/03/2022 Off By BERB

Фото: ЦКС

 

Под слоганом “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”, Црвени крст Србије наставио је са кампањом “Живот у твојим рукама”. Данас је стручни тим Црвеног крста Србије одржао обуку тренера различитих спортских клубова Спортског савеза Смедерево.

 

Пред почетак догађаја присутнима су се обратити др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља за област јавног здравља, председник Комисије за прву помоћ Црвеног крста Србије др Бранислав Љиљак, Микио Фукуда, менаџер припреме и реализације Мисије за такмичење из Олимпијског комитета Србије, као и представници градске управе: Весна Киш Костић, председница Скупштине града Смедерева и Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерева.

Обуку је похађао и познати српски спортиста Раде Савић, светски и европски првак у дизању тегова и “најјачи Србин”.

На циљ кампање подсетио је Љиљак. „Јачање свести о томе да можемо спасити људски живот хитним реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије наша је основна идеја“, казао је он.

Јанковић је истакла значај кампање будући да се њоме шири свест о томе да је правовремено реаговање приликом наглог срчаног застоја од највећег значаја за спасавање живота. „Екипе Хитне помоћи брзо могу да стигну на место несреће, међутим, хитна примена мера оживљавања и апарата за дефибрилацију кључни су у борби за живот“, казала је Јанковић и додала да ће након обуке сви грађани бити у могућности да искористе стечено знање и помогну. „Министарство здравља наставиће да подржава активности Црвеног крста јер препознаје добробит коју оне могу донети нашем друштву у целини“, закључила је помоћница министра и захвалила се спортистима који су подржали кампању.

Олимпијски комитет Србије наставиће да учествује у едукацији својих спортиста казао је  Фукуда и скренуо пажњу на то да ће сарадња Олимпијског комитета, Министарства здравља и Црвеног крста дати резултате који ће се огледати у сузбијању смртности на терену и ван њега.

Госпођа Киш и господин Станковић изразили су задовољство због препознавања Смедерева као града који улаже велику енергију да иде укорак са осталим локалним самоуправама у активностима корисним за становнике Србије, док је Раде Савић нагласио да би спортисти требало и у приватном животу не само на терену да буду пример другима.

Обуци су присуствовали су и најмлађи чланови бројних спортских клубова који се активно баве спортом.

Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други. Они ће позвати људе да се укључе.