За реконструкцију геронтолошких центара 465 милиона динара

За реконструкцију геронтолошких центара 465 милиона динара

07/03/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић обишла је реновирани Дом Карабурма у оквиру Геронтолошког центра Београд, који је након реновирања један од најсавременијих објеката за пружање услуге домског смештаја, у складу са светским стандардима.

 

Кисић је истакла да је у реновирање Дома Карабурма, који за 59 година постојања није имао већих радова на реконструкцији, осим редовних одржавања, уложено 330 милиона динара из средстава Канцеларије за јавна улагања, док је ресорно министарство издвојило додатних 20 милиона динара за опремање овог објекта.

Она је навела да корисници, наши најстарији суграђани, могу да уживају у новом амбијенту, где имају све услове за лепу, достојанствену и пријатну старост.

Управо је то наша тенденција, да са оваквим инвестицијама наставимо и да сви геронтолошки центри у нашој земљи изгледају као овај и да буду савремено опремљени, нагласила је министарка и додала да су улагања у геронтолошке центре прошле године износила 445 милиона динара.

Ове године су, како је навела, издвојена већа средства за реконструкцију геронтолошких центара, односно 465 милиона динара.

Кисић је рекла и да пандемија Ковид 19 није зауставила радове на реновирању овог дома, који су почели 1. марта 2020. године.

Директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић рекао је да су радови у Дому Карабурма извођени „од пода до плафона“, да је реконструисано више од 3.500 метара квадратних, као и дворишни део, и да је у оквиру реконструкције урађена термоизолација, да су постављени соларни панели, промењена инсталација за противпожарну заштиту и урађена климатизација.

Такође, како је навео, реконструисане су електро, сигналне, водоводне инсталације, канализација, урађена је комплетна замена подова, кречење, замена унутрашње столарије, керамике и санитарија у собама и купатилима корисника, а комплетно су реновиране и оплемењене заједничке просторије.