Моравски коридор највеће градилиште у Србији

Моравски коридор највеће градилиште у Србији

07/03/2022 Off By BERB

Фото: МГСИ/Ђ.К.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас са градоначелницима Краљева и Чачка Предрагом Терзићем и Милуном Тодоровићем радове на изградњи Моравског коридора, на деоници пројекта од Адрана до Прељине.

 

Момировић је истакао да је Моравски коридор највеће градилиште у Србији и само на овој секцији у овом тренутку, и док пада снег, ради 850 радника, док на укупној дужини од Појата до Прељине ради више од 2.600 радника.

Министар је изразио очекивање да ће до краја априла радити више од 4.000 радника.

Он је додао да ће ова деоница од посебног значаја како за Краљево тако и за Чачак, јер ће бити повезани најквалитетнијим ауто-путем у Југоисточној Европи, а самим тим отворили смо перспективу у овом делу земље.

Обиласку радова присуствовао је и директор Коридора Србије Александар Антић и том приликом је нагласио да је посебност овог пројекта у чињеници да се упоредо са изградњом ауто-пута од Краљева до Чачка ради и хидротехничко уређење Западне Мораве у дужини од 27 километара.

Антић је нагласио да су радови интензивни, а ресорно министарство заједно са Коридорима Србије тежи ка потпуној синергији између пројекта и будућег живота свих грађана.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић додао је да ће Краљево бити повезано са свим важним саобраћајницама, а Чачак добија значајно место на саобраћајној мапи Србије, а самим тим и на привредној.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је поносан на све што је до сада урађено и изразио захвалност радницима и представницима компаније „Бехтел Енка“.

Моравски коридор од изузетног је значаја јер повезује централне делове Србије са два најважнија путна правца коридорима 10 и 11.

Ова саобраћајница ће повезати сва већа насеља централне Србије између Појата и Чачка–Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак, где живи око пола милиона становника.

Моравски коридор ће бити први дигитални ауто-пут у Србији. Укупна дужина износи 112 километара и обухвата три деонице: Појате–Крушевац (27,8 километара), Крушевац–Адрани (53,8 километара), Адрани–Прељина (30,6 километара).