Ухапшене две особе због малверзација у привреди

Ухапшене две особе због малверзација у привреди

03/03/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су две особе због постојања основа сумње да су малверзацијама оштетиле више привредних друштава за 24.386.314 динара.

 

Због постојања основа сумње да је учинио кривично дело превара у обављању привредне делатности ухапшен је Р. Ј. (1968) који је радио за фирму „Орнамент дизајн“ доо из Шапца, док се Ж. Р. (1964), одговорно лице наведене фирме, терети за превару у обављању привредне делатности у помагању.

Како се сумња, Р. Ј.  је, уз помоћ Ж. Р., од јануара до јуна 2019. године, у намери да прибави себи противправну имовинску корист, довео у заблуду већи број привредних субјеката на територији Србије да ће им за робу коју је преузео од њих у укупном износу од 24.386.31 динара извршити плаћања у уговореном року, иако је био свестан чињенице да то неће учинити.

Преузету робу, Р. Ј. и Ж. Р. су, како се сумња, продали за готов новац, а пословне односе нису евидентирали у пословним књигама фирме “Орнамент дизајн”.

Том приликом, како се сумња, Р. Ј. је највећим делом новац задржао за себе, док је мањи део предавао осумњиченом Ж. Р. да би потписивао бланко документације привредног друштва “Орнамент дизајн” доо, чиме је наведену фирму довео у стање неликвидности и немогућности измирења обавеза по преузетој роби.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.