Србија спремна да јача сарадњу са Сомалијом

Србија спремна да јача сарадњу са Сомалијом

03/03/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром спољних послова Савезне Републике Сомалије Абдисаидом Мусеом Алијем.

 

Министар Селаковић оценио је да су билатерални односи наших земаља добри, али да је потребно радити на интензивирању политичког дијалога и јачању укупне сарадње.

Констатујући да би томе додатно допринеле посете на високом и највишем нивоу, Селаковић је позвао министра Алија да дође у званичну посету Србији.

Такође, шеф српске дипломатије осврнуо се и на поновно отварање амбасаде Сомалије у Београду, истакавши да је та одлука од великог значаја за унапређење наших контаката.

Селаковић је посебно напоменуо да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње и трговинске размене са Сомалијом, нарочито у областима пољопривреде, трговине и ИТ индустрије.

Министри су разговарали о борби својих земља са корона вирусом, а Селаковић је  пренео да је Србија, у складу са својим могућностима, спремна да пружи помоћ у вакцинама.

Министри су разменили мишљења и о актуелним дешавањима на међународној сцени, а шеф српске дипломатије поручио је да је наша земља спремна да помогне у евакуацији сомалијских студената који се тренутно налазе у Украјини, њиховом привременом збрињавању и наставку школовања у Србији.