У наставку акције “Армагедон” ухапшено 14 лица

У наставку акције “Армагедон” ухапшено 14 лица

02/03/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала СБПОК-а, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције „Армагедон“ ухапсили су 14 особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске  мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

 

„Захваљујући ефикасном и упорном раду припадника Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала СБПОК-а, у акцији „Армагедон” ухапшено је још 14 лица која су делила садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе. Овај људски отпад и шљам сада се налази иза решетака”, истакао је министар полиције Александар Вулин.

„Док сам ја министар унутрашњих послова, хапсићемо педофиле и нарко-дилере и све оне који уништавају оно што нам је највредније и најдрагоценије – децу и породицу. То им нећемо допустити. Хапсићемо педофиле и нарко-дилере и ниједан дан им неће бити миран. Док сам ја министар унутрашњих послова, педофили и нарко-дилери ће бити посебно на мети полиције. Склонићемо педофиле и дилере са наших улица. Свако дете ће бити заштићено, а сваки педофил и предатор ће бити пронађен и ухапшен”, поручио је министар Вулин.

Министар полиције Александар Вулин је нагласио да је Одељење за високотехнолошки криминал у периоду од 1. новембра 2020. године до 1. марта 2022. године поднело 154 кривичне  пријаве против 103 особе због извршења 268 кривичних дела против полне слободе на штету малолетних лица, што је, како је министар Вулин навео, више него дупло у односу на 2019. или 2018. годину.

У акцији „Армагедон” ухапшени су Ф. С. (1999), М. Ђ. (2000), И. Т. (1958), В. Т. (1990), З. Ф. (1972), И. М. (1975),  Г. В. (1986), А. А. (1986), Д. Г. (1991), В. Ђ. Р. (1998), С. Ј. (1940), Н. С. (1987), А. Ј. (1998) и А. А. (1984).

Они се терете да су, у дужем временском периоду, путем интернет апликација и коришћењем претраживача који омогућавају прикривање локације, преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Како се сумња, са својих налога су, преко друштвених мрежа, ступали у контакт са малолетним лицима, а такође су преко тих мрежа слали фотографије и видео записе порнографске садржине, настале експлоатацијом малолетних лица.

Полицијски службеници су, приликом претреса, у становима и рачунарима осумњичених пронашли велику количину видео клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаје сексуалне експлоатације деце од 7-14 година, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док ће против једног тридесетшестогодишњака бити поднета кривична пријава надлежном тужилаштву за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.