Vulin u Dubaiju razgovrao sa predsednikom Interpola

Vulin u Dubaiju razgovrao sa predsednikom Interpola

27/02/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Interpola i generalnim inspektorom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmedom Naserom Al- Raisijem da će Srbija nastaviti da daje punu podršku radu ove međunarodne policijske organizacije.

Vulin je iskazao zahvalnost Al-Raisiju na razumevanju stavova Srbije po pitanju zahteva Privremenih institucija samouprave u Prištini za članstvo u Interpolu.

Stav Ujedinjenih Arapskih Emirata na zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine bio je od velikog značaja za sprečavanje politizacije ove organizacije i presedana koji bi imao nesagledive posledice po sve njene članice, rekao je Vulin.

On je istakao da Privremene institucije samouprave u Prištini ne smeju da budu član bilo koje međunarodne organizacije, a posebno ne one koja raspolaže informacijama o kriminalu i organizovanim kriminalnim grupama.

Ministar je naglasio da je Srbija pouzdan i snažan partner u naporima da se rad Interpola i njegovih tela modernizuje i ne dopusti njegova politizacija.

Vulin je Al-Raisija još jednom upoznao sa svim argumentima Srbije, koja se oštro protivi svakom zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, jer bi to bilo suprotno međunarodnom pravu, ali i samom smislu postojanja ove međunarodne policijske organizacije.