Srbija štiti nacionalne interese i poštuje međunarodno pravo

Srbija štiti nacionalne interese i poštuje međunarodno pravo

27/02/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da će Srbija nastaviti da vodi spoljnu politiku u cilju zaštite sopstvenih interesa i u skladu sa međunarodnim pravom, bez obzira na pritiske koji će uslediti, dodavši da povodom stava o Ukrajini nema ko šta da joj zameri.

Brnabić je gostujući na Televiziji Prva istakla da naša pozicija nije laka, ali ćemo je principijelno braniti.

Ne može se tražiti od Srbije da ne poštuje sopstveni teritorijalni integritet, naglasila je ona i ponovila da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao što želi da se poštuje i njen teritorijalni integritet.

Ona je podvukla da naša zemlja, u skladu sa svojim vitalnim interesima, neće uvoditi sankcije Rusiji.

Srbija će pred Savetom bezbednosti UN zastupati stavove koji su usvojeni na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, rekla je premijerka i upozorila na to da su pred nama teški dani i teška vremena, ali da nam je najvažnije da radimo čuvajući mir, stabilnost i bezbednost, da bismo dalje napredovali.

Predsednica Vlade je dodala i da će Srbija nastaviti da razgovara sa svima, prenevši da predsednik Republike ima svaki dan razgovore sa partnerima iz inostranstva i da čuvamo našu poziciju.

Brnabić je ponovila da je ovo politika Srbije koja štiti nacionalne interese i poštuje principe međunarodnog prava.

Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što želimo da se poštuje integritet Srbije, a u skladu sa našim vitalnim interesima nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Takođe, želimo da čuvamo našu vojnu neutralnost, zbog čega smo doneli odluku da pripadnici vojske i MUP-a do daljeg suspenduju sve planske aktivnosti sa drugim država, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je kao četvrto navela to da Srbija čuva mir, stabilnost i bezbednost.

Iz tog razloga, imaćemo još više razumevanja, strpljenja, bićemo fleksibilniji, u odnosu na nepromišljene izjave različitih političkih izjava u regionu Zapadnog Balkana. Videli smo ovih dana medijski rat, lažne vesti, pokušaj da se Srbija uvuče u neki sukob, istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da je svesna toga da niko nije potpuno zadovoljan stavom Srbije, ni istok ni zapad, ali da je zaključak najbolji za Srbiju.

Stojimo iza svake reči. Uspeli smo nešto što je delovalo nemoguće, a to je da niko nema ništa protiv, ni Rusija, ni SAD. EU se po tom pitanju nije izjasnila, ali verujem da nema ništa protiv našeg stava, jer je nemoguće kritikovati Srbiju u tom smislu, zaključila je Brnabić.