Otvoren UKCS nakon završene prve faze radova

Otvoren UKCS nakon završene prve faze radova

27/02/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, zajedno sa ministrom zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatiborom Lončarom, otvaranju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), nakon završene prve faze radova.

Nova rekonstruisana kula UKCS prostire se na 86.000 kvadratnih metara, ima 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

Vučić je nakon obilaska nove zgrade, rekao da je ovaj centar bolji od svih u regionu i šire, i da je opremljen najboljom opremom, a da će prve pacijente primiti za sedam dana.

Imamo i taj čuveni Da Vinči robot, najmodernije skenere i rendgene i nećemo više morati da šaljemo ljude u inostranstvo na operacije, rekao je Vučić i dodao da je ponosan na to što je bio suinicijator svih ovih radova koji su koštali ukupno 260 miliona evra.

On je dodao da novi centar ima heliodrom i garažu sa 640 mesta, ali da će morati da se gradi još, jer kroz klinički centar dnevno prođe 14.000 do 16.000 ljudi.

Ovde imamo najbolje i najmodernije jedinice intenzivne nege, angio sale, mesta gde će doktori i sestre moći da budu potpuno koncentrisani na zdravlje pacijenata, rekao je Vučić i dodao da se danas može videti koliko je Srbija drugačija od one pre nekoliko godina.

Predsednik je najavio da će narednih dana biti otvorena bolnica “Dedinje dva”, zatim sledi “Tiršova dva”, a da se razgovaralo i o najvećoj klinici za onkologiju.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin istakao je da je ovo nešto što ne može da se poredi ni sa čim u Srbiji.

Bolnica je napravljena po meri pacijenata sa 244 dvokrevetne sobe poluintenzivnog lečenja, u svakoj je toalet, kiseonik i monitori, objasnio je Ašanin.