Зелена агенда за већу конкурентност привреде и одрживи развој

Зелена агенда за већу конкурентност привреде и одрживи развој

23/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да конкурентност привреде, њен развој и раст зависе од енергетске транзиције и зелене агенде – процеса који ће допринети дугорочном и одрживом развоју.

 

„Зелена Србија је визија развијене, одрживе привреде коју стварају заједно држава, компаније, локалне самоуправе и сви заједно треба да искористимо ту могућност и наставимо да спроводимо промене“, рекла је она на XIV годишњој конференцији о економским реформама NALED-а и представљању Сиве књиге за 2022. годину.

„Четрнаест сивих књига резултат је заједничког рада, који смо остварили на путу ка реформисаном, бољем и успешнијем друштву. Чули смо и од представника међународних финансијских институција, ММФ-а, Делегације ЕУ, ИФЦ-а, наших партнера, да је Србија много тога урадила када говоримо о реформама и финансијској стабилности и за време ковида, и у постпандемијском периоду. Тиме смо дали пример региону и то је заједнички успех Владе Србије и NALED-а, са којим смо спроводили промене. Све промене које смо спроводили носиле су са собом и отпор и проблеме, али смо успели да тиме управљамо, јер смо имали подршку грађана, Владе и председника Републике. Због свих тих промена можемо да се похвалимо да Србија има значајан привредни раст, да имамо инфраструктурне пројекте вредне милијарде евра. Тиме шаљемо и поруку да не желимо да изађемо из ЕУ воза, већ напротив, да идемо што брже ка чланству и радимо на развијеној, модерној, европској Србији“, рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је истакла да је мало ко веровао да је могуће да се у Србији издају грађевинске дозволе без иједног папира и да земља која је била 186. на ДБ листи може да буде у првих 10 и да се такмичи са најразвијенијим земљама.

„Реформе које смо спроводили у време док сам била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре чиниле су се немогућим. Пре шест година нико није веровао да ћемо имати електронске грађевинске дозволе, на које се до тада чекало од три до пет година. Тешко да је неко веровао у реформу катастра коју смо спровели, а то је основа за све будуће инвестиције и због тога данас имамо 50.000 градилишта, због тога се инвестиције мере милијардама евра. Област коју сада водим, а која се такође тиче инфраструктуре, не сме да стане, већ морамо брже да мењамо начин на који функционише читав енергетски систем и да хитно кренемо у изградњу нових капацитета који користе ОИЕ. Мој позив и свим инвеститорима, домаћим и страним, је да заједно радимо на томе да Србија буде земља зелене, циркуларне економије. То је наша визија здраве, зелене Србије, то је нови модел раста, и сигурна сам да заједно можемо да  достигнемо тај циљ“, рекла је потпредседница Владе.