Promocija programa podrške privredi u 17 RPK

Promocija programa podrške privredi u 17 RPK

23/02/2022 Off By BERB

Foto: Ljiljana Pantelić

 

Aktuelni pozivi i programi podrške privredi Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, vredni više od 600 miliona dinara, biće predstavljeni privrednicima do kraja marta na sednicama parlamenata privrednika u 17 regionalnih privrednih komora (RPK) Privredne komore Srbije.

 

Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladim, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministarke privrede, predstavila je danas privrednicima iz Priboja i Prijepolja aktuelne programe podrške koji će u toku 2022. godine biti plasirani preko Ministarstva i Fonda za razvoj.

„U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za početnike u poslovanju 150  miliona dinara bespovratnih sredstava koja su namenjena za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja“, izjavila je Obradović.

Kroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema rečima Obradovićeve, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika.

Privrednicima je danas predstavljen i IPA projekat prekogranične saradnje „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja ENHANCE“ u kojem je partner RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Skup je održan u okviru programa ”Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana”, koji realizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Na jučerašnjoj 3. sednici Parlamenta privrednika RPK Valjevo, takođe su predstavljeni novi programi podrške privrednicima kao i privredna kretanja na području Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, poslovni rezultati sektora industrije, usluga i poljoprivrede, spoljnotrgovinska razmena, kretanje zarada i zaposlenosti.

Za sutra je zakazana sednica privrednika regionalne komore Kraljeva gde će se okupiti predstavnici kompanija iz Novog Pazara i Tutina.

Nadležni iz Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i PKS će zbog velikog inetersovanja privrednika za nove programe odgovarati na njihova pitanja i predstavljati aktuelne javne pozive na sednicama parlamenata privrednika u regionalnim privrednim komorama do kraja marta.