Miroslav i Marko Mišković oslobođeni optužbe za utaju poreza

Miroslav i Marko Mišković oslobođeni optužbe za utaju poreza

23/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

 

Prvostepenom presudom vlasnik Delta holdinga, njegov sin Marko, Milo Đurašković i još osam osoba bili su osuđeni 2019. godine na zatvorske kazne zbog utaje poreza, odnosno malverzacija sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Međutim, u odluci Apelacionog suda se navodi da se u vezi sa krivičnim delom poreska utaja mora nedvosmisleno utvrditi namera da se potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza.

Po oceni Apelacionog suda, ovo “nije potvrđeno iskazom nijednog svedoka, niti isto proizilazi iz pisane dokumentacije”.

Kada je u pitanju Miroslav Mišković, koji je optužen da je svojim savetima pomogao sinu u nameri da izbegne porez, Apelacioni sud je ocenio da “ovi saveti, koji su pravno dozvoljeni, ne predstavljaju radnju izvršenja krivičnog dela poreska utaja pomaganjem”.

Miroslav Mišković bio je 2019. osuđen zbog pomaganja pri poreskoj utaji na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a Marko Mišković na jednu godinu kućnog zatvora. Obojici su bile propisane i novčane kazne od po osam miliona dinara.

Milo Đurašković bio je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

On je takođe oslobođen optužbi za poresku utaju u drugostepenom postupku, ali je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotreba.