Пројекат за већу сигурност девојчица и жена у јавном простору

Пројекат за већу сигурност девојчица и жена у јавном простору

23/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

“Када радимо заједно, можемо да направимо резултате. О сигурности жена и девојчица се мало говорило, а сви знамо о том проблему, да су изложене насиљу и мање безбедне у јавном простору. Овај пројекат је начин да добијемо егзактне податке, да знамо где се шта дешава и да доносимо одређене одлуке”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је на представљању пројекта “Сигурност жена и девојчица у јавном простору” подсетила да је у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог унапређен законодавни оквир као база за све наредне активности.

“И када завршимо овај пројекат и добијемо потребне податке, сигурна сам да ћемо подићи сигурност жена и девојчица у јавном простору. Али и да рушимо стереотипе, мењамо свест и стварамо једнаке могућности за мушкарце и жене. У Панчеву свака шеста жена не иде ноћу сама, у Земуну свака четврта жена носи сузавац да би се осећала безбедније. То је стварност коју живимо у сваком делу Србије, било да је дан или ноћ, аутобус или такси или пешачење. Зато је важно да учинимо све да девојчице и жене буду безбедније и сигурније”, рекла је Михајловићева.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић изјавила је да ће резултати овог пројекта и добијени подаци бити коришћени у припреми стратегије за људска права, као и реализацији постојећих стратешких докумената, за предлоге и активности засноване на овим подацима.

“Да имамо аргументоване чињенице да докажемо колико је зао и непотребан однос према женама у јавном простору. То је у супротности са људским правима и освојеним слободама за жене и мушкарце. Организоваћемо и друштвене дијалоге да дискутујемо о томе зашто воља за насиљем значи моћ људима. Да мењамо природу моћи – од моћи над неким до моћи за нешто. Задовољство нам је да будемо партнери Координационом телу и другим иснтитуцијама у реализацији овог пројекта”, рекла је она.

Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је да не постоји тачка на земљиној кугли где је достигнута родна равноправност.

“Није само физичко насиље – насиље, већина нас је била изложена неком облику. Морамо да радимо на повећању свести жена, да се осећају сигурно и да је држава уз њих, да имају коме да се обрате. Овај пројекат обухвата и грантове за седам установа за заштиту жртава насиља”, рекла је она.

Милана Рикановић, шефица канцеларије UN Women у Србији, изјавила је да нам статистике говоре да је дом најмање безбедно место за жену а јавни простор и насиље над женама које се ту одвија помало занемарујемо, иако је и те како присутно.

“Стога данас, заједно са партнерима из Координационог тела и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и женским организацијама цивилног друштва, а уз финансијску подршку Амбасаде Уједињеног Краљевства, покрећемо пројекат “Сигурност жена и девојчица у Србији”, како бисмо овај и сваки други град и јавни простор у Србији учинили безбедним и срећним за сваку жену и девојчицу како би могле да остваре свој пун потенцијал”, изјавила је она.

Доминик Отвеј, заменик шефа мисије Амбасаде Велике Британије у Србији, истакао је да је ово тема од изузетног значаја за Србију и Велику Беитанију, али и глобално.

“Заједно смо фокусирани на то да покушамо да решимо питања безбедности јавног простора за жене, тако што ћемо мењати понашање и начин размишљања и код жена и код мушкараца, како би се жене осећале безбедније. Важно је и да се жртвама насиља омогући да се склоне, а починиоци да виде лице правде. Очекујемо добре резултате овог пројекта”, рекао је он.