Pregovori sa Rusijom o proizvodnji nazalne vakcine protiv COVID-19 u Srbiji

Pregovori sa Rusijom o proizvodnji nazalne vakcine protiv COVID-19 u Srbiji

20/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izrazio je danas očekivanje da bi u Srbiji, pored vakcine „Sputnjik lajt“, mogla da počne i proizvodnja nazalne vakcine koja, primljena zajedno sa običnom, pruža 100 odsto zaštite od koronavirusa.

Popović je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da su u toku pregovori sa Institutom Gamaleja o proizvodnji „Sputnjik lajt“ vakcine koja se daje u jednoj dozi i da se tim povodom u martu ili aprilu očekuje dolazak u Srbiju direktora pomenutog instituta Aleksandra Ginzburga.

Tom prilikom će se razgovarati i o proizvodnji nazalne vakcine koja se daje u vidu spreja, navodeći da se očekuje da će do kraja aprila ili maja biti završena sva istraživanja, nakon čega će Srbija moći da dogovori njenu potencijalnu proizvodnju.

Siguran sam u to da će rezultati istraživanja biti dobri i da ćemo imati mogućnost da tu vakcinu proizvodimo i ovde, ponovio je Popović, koji je podsetio na to da je Institut Torlak do sada proizveo približno dva miliona doza „Sputnjik V“ vakcine, što je veliki tehnološki skok za Srbiju.

Ministar je rekao da očekuje da do kraja godine počne izgradnja centra za nuklearne tehnologije, posvećenog medicini, dijagnostici i lečenju onkoloških bolesti.

Prema njegovim rečima, taj centar, koji će biti najmoderniji u Evropi, biće zajednički projekat Vlade Srbije i najveće ruske korporacije “Rosatom” – lidera u lečenju onkoloških bolesti.

On je objasnio da će centar koristiti i svi domaći univerziteti, posebno oni koji su posvećeni nuklearnim tehnologijama i istraživanjima novih materijala.

Mađarska i Bugarska su već izrazile želju da njihovi naučnici i istraživači budu korisnici ovog centra, predočio je ministar i najavio da će izgradnja početi do kraja godine, uz podršku najboljih stručnjaka iz Rusije.

Biće to veliki skok za Srbiju, kako u naučno-istraživačkom svetu, tako i u medicinskom, pre svega u lečenju raka, ukazao je on i naglasio da će do kraja avgusta biti gotova studija koja će dati tačne podatke o potrebnim finansijskim sredstvima.