Сарадња са локалним самоуправама на решавању еколошких проблема

Сарадња са локалним самоуправама на решавању еколошких проблема

21/02/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са представницима београдских општина и локалних самоуправа из 12 округа у Србији, са којима је разговарала о ефикаснијем поступању по пријавама које грађани шаљу путем јединственог Еколошког информационог система Министарства.

 

Вујовић је истакла да је путем Еколошког система до сада стигло око 1.800 пријава грађана, од чега је део захтева решен, а део је у процедури.

Она је нагласила да се велики број пријава понавља, односно да више грађана указује на исти проблем.

Министарка је нагласила да је за ресорно министарство у овом послу кључна добра сарадња са локалним самоуправама, и апеловала на брзом заједничком раду, како би грађани у најкраћем року добили повратну информацију поводом њиховог захтева

Према њеним речима, радом Еколошког информационог система добићемо бољи увид у то који су еколошки проблеми у локалним срединама, што нам олакшава да на републичком и локалном нивоу планирамо средства у буџету за ту намену.

Вујовић је истакла да су представници Министарства у више управних округа одржали обуке инспекторa за рад на апликацији „gReact” (Green Reaction), како би могли ефикасније да реагују на пријаве грађана.

Она је најавила наставак обука инспектора широм Србије, јер смо по први пут увели овакав систем и од великог је значаја да он фунционише.

Вујовић је поновила да је важно да сви заједно бринемо о животној средини за добробит наших грађана.

Министарка је данас разговарала са представницима свих београдских општина, али и са градоначелницима и председницима општина из Борског, Зајечарског, Златиборског Моравичког, Рашког, Расинског, Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког, Пчињског и Косовоскомитровачког округа.