Одрживо рударство је заједнички задатак свих нас

Одрживо рударство је заједнички задатак свих нас

19/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Након отварања новог зеленог рудника Чукару Пеки, компанија Зиђин је показала изузетне производне резултате и веома је близу планиране годишње производње у првих шест месеци рада рудника. Наш заједнички задатак је да свима покажемо да рударство у Србији може да буде одрживо уз поштовање свих стандарда заштите животне средине, рекао је Дејан Милијановић помоћник министарке рударства и енергетике гостујући на ТВ Панчево.

 

Милијановић је рекао да је РТБ имао велике финансијске проблеме и да је то компанија која данас запошљава нове раднике и улаже у заштиту животне средине.

„РТБ је пре само шест до седам година био пред стечајем и од државе је добијао средства за текућу ликвидност. Доласком у Србију 2018. године, Зиђин је наследио веома лоше стање у области заштите животне средине с обзиром да је РТБ годинама изазивао велике еколошке проблеме. Компанија је до сада остварила готово милијарду долара инвестиција и више од 120 милиона у заштиту животне средине. Од њиховог позитивног пословања корист има републички и буџет града Бора који је повећао приходе са 1,7 на скоро 5 милијарди динара. У Зиђин Коперу сачували су свих 5.000 радних места и повећали број радника за још 1.000, док је Зиђин Мајнинг отварањем новог рудника од почетних 560 радника достигао скоро 1.000 запослених. Данас готово да нема слободних људи на бироу рада и људи су веома задовољни примањима“, рекао је Милијановић.

Он је напоменуо да Србија мора да буде у кораку са Европом и светом ако жели да има дигитализоване руднике и да је већ направљен правни основ који ће омогућити долазак нових инвеститора.

„То је тренд који постоји свуда у свету. Ми желимо да се такмичимо са свима али је јако тешко то радити са технологијом која је нажалост још увек у претходном веку. Важно је да смо изградили правни основ који ће омогућити долазак компанија које поседују технологије последње генерације, како би нам помогле у изградњи кадрова који су највеће богатство. Интерес ове Владе и Министарства није било какво рударство већ одрживо рударство које ће имати најмањи утицај на животну средину која не сме да трпи како бисмо генерацијама у будућности оставили здраву околину“, рекао је Милијановић.

Помоћник министарке подсетио је да је потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић недавно посетила Институт за рударство и металургију у Бору који је понос Бора и целе Србије.

„Моји утисци из посете су невероватни. Имамо Институт који је достигао врхунске нивое и налази се међу три најбоља рударска института у Европи и високо је котиран у свету. Када се пре 13-14 година Институт издвојио из РТБ-а налазио се у тешкој финансијској ситуацији. Имао је дугове у износу од преко осам милиона евра али су успели да их у кратком времену врате и остваре нова улагања у људске ресурсе, опрему и акредитоване методе истраживања и анализа. Тамо је тренутно запослено преко 29 доктора наука, 45 докторанада, преко 60 инжењера. Србија треба да буде поносна што у државном власништву има овако моћан институт“, рекао је он.