„Миграције у уметности – уметност миграција “

„Миграције у уметности – уметност миграција “

19/02/2022 Off By BERB

Фото: Младен Секулић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу под називом „Миграције у уметности – уметност миграција “ у Галерији Матице српске. Том приликом изразила је уверење да су тема изложбе, вредност изложених дела и значај њихових аутора, гарант да ће публика у наредних два и по месеца моћи да ужива у изузетном културном догађају.

 

Посетиоци изложбе имаће прилику да погледају  дела чувених српских сликара, Паје Јовановића и Уроша Предића, као и радове славних европских уметника: Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, и бројних савремених ствараоца из региона и света.

Министарка је истакла да се изложени радови, настали у различитим историјским периодима и околностима, баве истраживањем миграција и њиховим утицајима на друштво и културу, Указала је и на чињеницу да су миграције, које су позитивно утицале на мултикултурализам као појаву и процес, одувек биле, као мотив и тема, присутне у уметности.

„Када на овим просторима говоримо о сеобама, многима су прве асоцијације две велике сеобе Срба у 17. и 18. веку, које су послужиле и као мотив за нека од дела које можемо овде видети, међу којима и једну од најпознатијих слика српских уметника, ʽСеобу Србаʼ Паје Јовановића“, нагласила је министарка додавши да је ʽличнаʼ миграција, не само Паје Јовановића, већ и поменутих великана европске уметности, допринела њиховом уметничком сазревању.

Изложба „Миграције у уметности – уметност миграција “ реализована је у оквиру програмског лука „Сеобе“ Европске престонице културе.