REDOVNA MESEČNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA DAČIĆA

REDOVNA MESEČNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA DAČIĆA

14/06/2015 Off By
dacic.jpg144
Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova, Ivica Dačić na današnoj konferenciji za novinare rekao da je za srpsko pristupanje Evropi u proteklom mestu bio najvažniji sastanak Prijatelji Srbije , koji je održan 18 maja u Briselu na inicijativu Francuske i Italije. Delegacija Srbije, koju je prevdovio premijer Vučić iznela je naše stavove. Jedan od njih je opšte poznat, a to je da mi smatramo da poglavlja pristupanju EU treba što pre otvoriti. Svi su učesnici potvrdili da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu Zpadnog Balkana. Složili su se da treba što pre otvoriti poglavlja pristupanja.
Dačić kao važan pominje i njegov sastanak s kolegom iz Luksemburga, zbog toga što upravo Luksemburg od prvog jula predsedava EU. Smatra da je važno njegovo prijateljstvo s ministrima spoljnih poslova Luksemburga i Nemačke, jer se mnoga sporna pitanja mogu lakše rešiti prijateljskim odnosima.
Važna je bila i poseta Sergeja Lavrova Beogradu. Razgovarano je o srpskom predsedavanju OEBS om. Odnosi Srbije i Rusije ocenjeni su kao stabilni i nisu predmet nikakve trgovine.
Dačić je u Ujedinjnjenim nacijama govorio o radu UMNIK-a i situaciji na Kosovu i Metohiji .Rekao je da je Srbija opredeljena za mirno rešavanje svih pitanja, ali dao i primere kako se na KIM krše ljudska prava Srba. Zbog toga je neophodno da UN ostanu na KiM.
Na međunarodnom planu Ministar Dačić je razgovarao o zahtevima Kosova da bude primljen u UNESCO i naglasio da to nije u skladu s međunarodnim pravom i ugrožava principe UNESCO-a i njegove odluke o zaštiti kulturnog i verskog nasleđa Srba na KiM. Dačić kaže da treba da sarađujemo sa zemljama Južne Afrike jer imaju negativan stav prema samostalnosti Kosova. Srbija je nastavila liberalizaciju viznog režima. U nju bez viza mogu da uđu građani 65 zemalja.Dok je državljanima 129 zemalja za to potrebna viza. Mesečno Srbiju poseti 800 stranaca. Najviže oni iz Kine, Indije, Gruzije i Azerbejđana.
Šesnaestog juna će Dačić govoriti na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti novinara. Krajem meseca Srbiju posećuje vicepremijer Kine. Dvadeset šestog ogovog meseca Beograd posećuje mnistar spoljnih poslova Grčke. To je prva poseta grčkih zvaničnika posle izbora.
Krajem meseca će se potpisati u Beogradu referendum o trgovinskoj saradnji Srbije i Južnoafričke Unije. Afrika je jedan od kontinenata gde značajan broj zemalja nije priznao Kosovo i zato je zanimljiva za našu zemlju.
Prvog jula bi trebalo da se održi zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije.
Ministarstvo spoljnih poslova raspisalo je konkurs za 10 pripravnika, a Dačić je one koji žele da se bave diplomatijom pozvao da konkurišu i tvrdi da konkurs nije namešten.
Do kraja godine Srbija će imenovati 34 ambasadora i generalnih konzula.
Ministarstvo se trudi da obnovi stara prijateljstva sa mnogim državama. Pravi spisak svih zemalja koje nisu priznale Kosovo i planira se veće prisustvo u njima. Recimo, Bangladeš, koji ima više stanovnika od Rusije nije priznao nezavisnost KiM, a srpska diplomatija s ovom zemljom nije imala nikakav kontakt više od 20 godina. Kako bi se sprečio svaki pokušaj ulaska Kosova na mala vrata u sistem UN situacija u Srbiji i otcepljenje Kosova će se objačnjavati i zemljama koje su ga priznale. Među njima su zemlje Srednje Amerike i sve zemlje pacifičkih ostrva. Dačić se nada da bez saglasnosti Srbije i njenih prijatelja Kosovo ne može postati član UN, ali treba sprečiti da uđe i u niže institucije, kao što je recimo Međunarodni olimpijski komitet. Naši sportsti ne znaju kako da se ponašaju u situacijama kada Kosovo igra na međunarodnim susretima, pa se svira kosovska himna.
Dačić je rekao novinarima da je misija Velike Britanije pri UN dostavila Srbiji tekst Predloga rezolucije o Srebrenici pripremljen za godišnjicu zločina u ovom gradu:
– Kako je najavljeno sednica Saveta bezbednosti bi trebalo da bude održana 7 jula. Mi analiziramo tekst predložene Rezolucije. O tome do sada nisu obavljene konsultacije sa članicama Saveta bezbednosti. Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije će razmotriti ovaj tekst u narednim danima, kada predsednik Vlade završi svoju posetu Norveškoj. Srbija je svojim primerom pokazala posvećenost kažnjavanju ratnih zločina. Ona smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, a i oni nad srpskim narodom.
Na pitanje da prokomentariše Rezoluciju, ministar odgovara da ona ima više tačaka:
– Ona ima opšte delove, ali i delove koji se direktno odnose na zločin u Srebrenici. Navodno je cilj te Rezolucije proces pomirenja i da se tako nešto više ne desi. Ali, u tom tekstu se na 20 mesta pominje genocid, a samo na jednom – pomirenje. Pažljivo ćemo proučiti tekst i rukovodićemo se našim nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći pritom u sumnju opredeljenost Srbije za sankcionisanje ratnih zločina. Očekuje se da će tokom ove nedelje krenuti konsultacije sa ostalim članicama Saveta bezbednosti. To znači da do sada konsultacija nije bilo. Videćemo kako će to ići. Mi smo odavno imali informacije da se spremaju tekstovi rezolucija. Bilo je takvih nagoveštaja i iz BiH, iz Velike Britanije. Ja sam već javno rekao da smatram da bi bilo korektno da nas upoznaju s tim tekstovima. Na žalost, to su uradili tek sada. Mi ne bežimo da raspravljamo o tome.
Novinari su pitali ministra hoće li Naser Orić biti izručen Srbiji i da li su pripremljeni papiri za to, a on ih je uputio na nadležne policijske organe.
On kaže da to pitanje nije zahladilo odnose među zemljama regiona . <


POLITIKA

 

aleksandar-vucic-ivica-dacic-VUČIĆ I DAČIĆ NA KONFERENCIJI POČASNIH KONZULA SRBIJE

NA KONFERENCIJI počasnih konzula  Republike Srbije predsdenik srpske Vlade,  Aleksandar Vučić i  prvi potpredsednik i

 

 

 

aleksandar-vucic-tomislav-nikolic-1387833188-416791ALEKSANDAR VUČIĆ: NEMAM SNAGE ZA STRANAČKE SUKOBE

Ranka Čičak   PATFORMA predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji ozibljan tekst o kojem će se

 

 

vlada215SEDNICA VLADE: POMILOVNJE ZA STRATEŠKA PRDUZEĆA

Press služba Vlade   VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama

 

 

berlinBERLIN: VUČIĆ SE SASTAO U BERLINU SA PREDSEDAVAJUĆIM ODBORU ZA EVROPSKE POSLOVE

VLADE PREDSEDNIK VLADE SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ SASTAO SE DANAS U BERLINU SA PREDSEDAVAJUĆIM ODBORU ZA EVROPSKE