SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE: TESLINA URNA NA SVOM MESTU – U MUZEJU

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE: TESLINA URNA NA SVOM MESTU – U MUZEJU

14/06/2015 Off By

rep-tesla2


Press služba Ministarstva

MINISTARSTVO kulture i informisanja se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva u ovom muzeju, da urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle ostane u njenom sastavu i da se i nadalje poštuje volja najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.

Već više od pola veka urna se čuva i štiti u muzeju u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima i izložena je na način koji obezbeđuje dostupnost javnosti, a istovremeno mogućnost da svaki posetilac lično, i u miru, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču. Na ovaj način je počast Nikoli Tesli iskazalo više od milion posetilaca iz zemlje i sveta, svih vera i nacija.
Jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle, pored arhive, biblioteke i drugih dragocenih zbirki, je i memorijalni deo u kome se nalazi i čuva urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle. Memorijalni prostor je posebno projektovan za tu namenu i osmislili su ga vrhunski stvaraoci – Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli.
Urna uživa status kulturnog dobra kao deo Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle (5 gipsanih odlivaka) kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli.
Muzej Nikole Tesle je jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji kao jedini muzej u svetu koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Zbog univerzalne vrednosti za čovečanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u ovom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svetski registar „Pamćenje sveta“ koji vodi UNESKO.
Ministarstvo podseća da ne postoji nijedan zapis niti svedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gde želi da počiva. O njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali su njegovi najbliži srodnici.
Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine na osnovu želje člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.
Želju naslednika Nikole Tesle potvrđuje i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle.<


KULTURA

626770_tribina-KONFERENCIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA I BRITIŠ KANSL: O KULTURI U DIGITALNO VREME

  Ranka Čičak MINISTARSTVO kulture i informisanja Srbije i Britiš kansl organizuju danas i sutra zanimljivu koferenciju Marketing

 

 

dosijeDANAS IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ĐORĐA PETROVIĆA

Biljana Ćalić UDRUŽENJE Kreativna Fabrika u okviru projekta Dosije Umetnik predstavlja izložbu fotografija Đorđa Petrovića. Izložba će biti

 

 

izlžba1IZLOŽBA ASEMBLAŽA RECIKLAŽA IGRE – IVANA KOCIĆA

Radomir Lazović   IZLOŽBA “Reciklaža igre”, umetnika Ivana Kocića, biče otvorena u petak 12. juna u 20 časova,

 

 

Zgrada-NM-2012-rsz44POTPISAN SRPSKO BRITANSKI SPORAZUM O KULTURNOJ SARADNJI

Ranka Čičak POMOĆNIK za međunarodnu saradnju srpskog ministra kulture i informisanja, Asja Drača Muntean i direktor Britanskog Saveta